Jordanden/Vattenlandet - Susanne Boll

Böckerna om psykologen Vera Lilja av Susanne Boll är både lättlästa, spännande och välskrivna. Temat är lite åt hemvändarhållet då handlingen ofta utspelar sig i Motala där Vera, som numera bor i Stockholm, kommer i från. Nu har jag läst de båda senaste böckerna som heter Jordanden och Vattenlandet. Vattenlandet kom alldeles nyligen ut men eftersom jag inte hunnit med att läsa Jordanden heller tidigare läste jag båda två nu i stället. De tidigare har jag också läst.

I Jordanden hittas en man mördad och våldtagen i skogen. Fallet hamnar på Veras vän polisen Kenneth Karlssons bord. Vera själv håller fortfarande på att hämta sig efter den posttraumatiska stress hon drabbades av efter senaste fallet och har också förhållandet med före detta fotbollsspelare, numera musikern Nico Larsson att hantera. Nico tvivlar på sig själv och söker sig till en shaman. Något som vera inte är helt bekväm med eftersom hon kan se vad den typen av läkekonst kan göra med människor.  Saker som inte enbart är bra alltså. När ytterligare en man påträffas mördad och våldtagen kommer fallet ännu närmare Vera.

I Vattenlandet förflyttas handlingen till Veras barndomsstad Motala. Kommunalrådet hittas dränkt och fastsurrad vid en fontän i Motalaviken. Har motivet med det Vattenlandet han är drivande i att bygga i Motala eller har mordet mer personliga motiv? Det visar sig nämligen att offret är en våldsam, homofobisk och notoriskt otrogen man. Kenneth Karlsson och hans kollegor sätts att bistå polisen i Östergötland med utredningen. Även Vera Lilja befinner sig i Motala under perioden eftersom hennes syster ska gifta sig. Inte helt oväntat hamnar hon mitt i händelsernas centrum och när ytterligare ett offer hittas i en av Göta kanals slussar kommer händelserna ännu närmare Vera och Nico. Till slut blir det som så många gånger tidigare livsfarligt för henne.

Susanne Boll har verkligen hittat ett färgstarkt persongalleri i sina böcker som hon skildrar med stor trovärdighet och omtanke. Vera Lilja är den starkast lysande stjärnan som har svårt att hålla sig borta och inte lägga näsan i blöt. Men som vanligt hamnar hon alldeles för nära för att det ska vara hälsosamt. Men det är bara sån hon är på något sätt. Det är drivet, spännande men ändå oförutsägbart. När jag tror jag vet hur allt hänger i hop så tvistar Boll till det ytterligare en gång och allt känns ovisst igen. Det är mord blandat med relationer med en touch av psykologisk thriller. Det är lätt att sugas in i Bolls historier.

Titel: Jordanden/Vattenlandet
Författare: Susanne Boll
Utgiven: mars 2021/januari 2022
Förlag: Hoi förlag
ISBN: 9789175575193/9789189199101

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson