Det första chiffret

Jag har läst och tyckt mycket om Denise Rudbergs böcker i Elegant crime-serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff som löser brott. Det första chiffret är första delen i en ny historisk romanserie och det är en mycket lyckad första del.
Boken handlar om tre kvinnor under andra världskrigets Stockholm. Det är Signe som flyttar till landet från storstan, det är Iris som flyr till Stockholm från Estland med sina två söner och det är Elisabeth som säger upp sig från sitt jobb under lite mystiska omständigheter. Alla tre strålar de så småningom samman på en ny avdelning där de valts ut av regeringen för att försöka knäcka tyskarnas signalspaningskoder. Alla tre har olika bakgrund men finner sig väl tillrätta på det nya jobbet och blir goda vänner. De visar sig också besitta synnerligen unika kompetenser som är livsviktiga för rikets säkerhet i de nya befattningarna de fått. 

Boken beskriver väl de tre kvinnornas öden och dilemman med mycket kärlek och humor. Hur svårt det kan vara att som kvinna finna en plats i en manlig värld i krigets Stockholm. Handlingen påminner mycket om den i filmen Dolda tillgångar där tre svarta kvinnliga mattegenier får en viktig roll i Nasas rymdprogram på 60-talet i ett rassegrerat USA. 

I Det första chiffret får vi bara en första inblick i de tre kvinnornas värld. Del 2 i den serie som heter Kontrahenterna kommer under våren 2020. Den heter En andra allians. Rudberg lämnar oss här med en cliffhanger av högsta kvalité och jag ser verkligen fram emot att läsa del 2 när den kommer.

Titel: Det första chiffret
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
Betyg: 7 av 10
ISBN: 9789137152615

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson