Frukten av ett brott

Trevor Noah är en av USA:s mest hyllade komiker. Men vägen dit har varit lång från uppväxten i apartheidregimens Sydafrika. Eftersom hans mamma är svart och hans pappa vit riskerade de fem års fängelse när de fick barn tillsammans. Därav titeln på hans självbiografi Frukten av ett brott.

Med mycket kärlek och humor beskriver Trevor Noah sin stundtals tuffa uppväxt i Johannesburg. Som färgad var han varken vit eller svart och fanns inte i många människors ögon. Han beskriver många dråpliga situationer som visar svårigheten med att växa upp i de svarta delarna av ett samhälle som var oerhört styrt av apartheid. Det var till och med brottsligt att vistas i vissa miljöer. Något som Noah fick erfara vid flera tillfällen. Han har dock hela tiden haft en väldigt speciell relation till sin mor som tidigt uppfostrade honom i den hårda skolan. När han åkte fast för snatteri och hamnade hos polisen ville hon inte hämta honom för att skulle lära sig något av händelsen. Han beskriver också språkförbistringar i sina första kontakter med tjejer. Han tror en av de potentiella flickvännerna inte är intresserad av honom när hon i själva verket inte kan ett ord engelska och är helt tyst på deras dejt.

Men framför allt är det en mycket informativ beskrivning av hur apartheid fungerade. Det avskaffades först så sent som 1994 vilket i sig är helt otroligt i mina ögon. Trevor Noahs berättelse visar hur hårt det kunde vara för färgad pojke att växa upp i landet men att det gick att komma långt med kärlek, slughet och glimt i ögat.

Titel: Frukten av ett brott
Författare: Trevor Noah
Förlag: Mondial
Utgiven: 2019
Betyg: 8/10
ISBN: 9789188671967

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson