Initierat och skrämmande om livet i en sekt

Jag tänkte skriva några ord om en serie böcker som jag tycker är riktigt bra. Det handlar om Mariette Lindsteins böcker om hur sekter och ordenssällskap tar en stor makt över människor och deras vilja.  Första serien om sekten Via Terra består av tre böcker, Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn. I hennes nya serie om Pilgrimsfalkens väktare har än så länge två böcker kommit ut, dels Vit krypta och nu senast Sprickor i jorden som jag läst i sommar.

För ett tag sedan fick jag chansen att lyssna till Mariette Lindstein när hon var inbjuden till en bokträff som anordnades av min vän Jenny Magnusson (Bokmalen.nu) här i Uddevalla. Lindstein har själv erfarenhet av livet i en sekt då hon själv fastnade hos Scientologerna i USA som ung. Berättelserna om hur det är och om vad sektlivet gör med en människa var skrämmande och intressanta att lyssna på. Dessutom blir det en helt annan upplevelse att läsa hennes böcker när man vet att mycket av det som skrivs är självupplevt. Tydligen har också producenten bakom TV-serien om Maria Wern köpt rättigheterna till Lindsteins böcker som planeras att bli TV-serie framöver. Det tror jag handlingen är perfekt för.

Böckerna om sekten Via Terra på Dimön handlar om Sofia. En helt vanlig tjej som efter lite grubblerier i livet får kontakt med Via Terra och dess karismatiske ledare Franz Oswald. Första boken handlar om Sofia och hennes upplevelser i sekten, den andra om hur en sekt kan återuppstå trots att den fått sig en rejäl törn och den tredje om de barn som föds och växer upp i sekten. I den nya serien om Pilgrimsfalkens väktare får vi möta enäggstvillingarna Alex och Dani. I den första boken Vit krypta har Dani försvunnit och Alex gör allt för att hitta henne. Hon tar anställning på dejtingfirman Ash & Coal där hon möter attraktive chefen Carl Asher. Alex misstänker att Dani blivit kidnappad av en sekt och jakten på tvillingsystern blir enormt spännande. I den senaste boken Sprickor i jorden dyker sekten Pilgrimsfalkens väktare upp igen och den här gången är det Danis son som är i fokus.

Böckerna ger om sagt en fantastiskt intressant bild av sektlivet och Lindstein är enormt duktig på att skapa en spännande handling. Karaktärerna är mycket levande och gemensamt för samtliga böcker är att du som läsare till slut inte vet vem du kan lita på. Något som pågår ända fram till den spännande upplösningen som är lika skrämmande som oväntad.

Titel: Sprickor i jorden
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
Betyg: 9/10
ISBN: 9789137152943Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kodnamn Flamingo - en perfekt bokcirkelbok

Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Mannen i rutig skjorta - en charmig men spretig småstadsskildrning