Svinskytten - Gertrud Hellbrand

Jag läste Dragoner av Gertud Hellbrand när den kom ut förra året och tyckte den var spännande. Deckare i hästmiljö var annorlunda och också det faktum att det inte var en polis som löste brotten. Utan historien berättades ur de inblandade karaktärernas synvinkel tills allt knöts samman på slutet. Nya Svinskytten är en fristående fortsättning i Östgötasviten och uppbyggd på samma sätt.

Aron är något av en huvudkaraktär. Han lämnar sitt gamla liv för att arbeta som viltvårdare på ett säteri i Sörmlands skogar. Ganska snart börjar han ana att mannen som haft jobbet före honom har råkat ut för något riktigt hemskt. Hästkiropraktorn som äger gården har en fru som är allvarligt sjuk och någon underligt verkar pågå mellan honom och hans assistent Carro. När Aron gör ett makabert fynd i skogen får han vatten på sin kvarn gällande föregångaren. Sanja Soliman studerar till polis i Stockholm men hennes förflutna gör att hon inte riktigt kan släppa sin hembygd i Östergötland. Slumpen gör att hennes öde knyts samman med personerna på hästgården och snart är alla riktigt illa ute. Det blir ett blodigt drama ute i de sörmländska skogarna som till slut får en dramatisk upplösning.

Dragoner och Svinskytten är alltså uppbyggda på samma sätt där kapitlen berättas ur en karaktärs perspektiv i taget. Inledningsvis tycks ingenting ha med något att göra men successivt väver Hellbrand i hop de olika skeendena och karaktärerna så att allt till slut hänger i hop. Det är annorlunda och långt i från förutsägbart vilket jag tycker är bra. Svinskytten är snäppet bättre än Dragoner - nu är jag riktigt spänd på nästa del i sviten.

Titel: Svinskytten
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgiven: 2022
ISBN: 9789150967395

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson