Kallmyren - Liza Marklund

Jag var mycket förtjust i den första delen i Liza Marklunds triologi som baseras på cold cases och utspelar sig i hennes hemtrakter i nordligaste Sverige. Första boken Polcirkeln handlade om kvinnorna i en bokcirkel och deras komplicerade relationer till varandra. En av dem försvann 40 år tidigare och grävdes nu fram i samband med ett vägbygge i Stenträsk. Boken berättades ur perspektivet att varje kapitel utgick från en bok de valt att diskutera i bokcirkeln. Ett grepp som jag tycker fungerade alldeles utmärkt. Nu är hon tillbaka med uppföljaren som heter Kallmyren.

I första boken dök polischefen Wiking Stormberg upp. Hans fru hade 30 år tidigare gått ner sig i myren och drunknat. Kvar vid myrkanten låg deras baby, illa ansatt av insektsbett. Helenas kropp återfanns aldrig och hon hördes aldrig mera av. Wiking Stormberg kom aldrig över förlusten av hustrun men han gick vidare i livet och levde för sina barn och arbetet som polischef.

I Kallmyren landar ett brev i brevlådan hemma hos Wiking och Helenas son Markus. Markus är nu vuxen med fru och barn och någon varnar honom för att ta det nya jobbet på robotbasen i Stenträsk. Brevet är skrivet med Helenas handstil och till och med undertecknad med den stjärna som tidigare var hennes signum. Stjärnan som såg ut som ärret på hennes mage. Wiking tvingas nu ställa sig frågan om det är Helena som kommit tillbaka eller om det är någon annan som vill honom och hans familj något illa? Han drar i gång en utredning som är leder honom in i något han aldrig kunnat ana.

Nutid och dåtid - fakta och fiktion blandas samman i en storslagen historia signerad Liza Marklund. Det är sorgligt, spännande och så oförutsägbart att det är helt otroligt. Karaktärerna så levande beskrivna - språket är stundtals poetiskt. Vissa meningar måste jag läsa flera gånger för det är så vackert. Trots att historien är oändligt sorglig bitvis finns det ändå något slags hopp som gör att jag dras med i drivet. Kan inte lägga i från mig boken. I mina ögon är det här ett mästerverk - så nära den perfekta spänningsroman man kan komma. Säger bara: Läs den!

Titel: Kallmyren
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2022 (15 augusti)
ISBN: 9789164207128

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson