Intressant fiktion om två aktuella ideologier

Nazismen och antifascismen är två ideologier som är mer aktuella än någonsin i dagens politiska landskap. I Magnus Jonssons Hatet-trilogi ställs de båda ideologierna emot varandra i en uppdiktad värld som dock skulle kunna vara helt verklig. De båda ideologierna på höger- respektive vänsterkanten växer och ställs ofta mot varandra i rena uppgörelser i form av exempelvis Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Antifascistisk aktion (AFA). Precis som i Magnus Jonssons böcker.  Jag har tidigare läst de båda inledande delarna och såg fram emot den tredje med stort intresse. Den första i serien heter Mannen som lekte med dockor, den andra Asätarna i Kungsträdgården och den tredje och alldeles nya heter Kvinnan som jagade ensam.

Huvudpersonen Linn Ståhl har jämförts med Lisbeth Salander, välkänd från Stieg Larssons böcker. Ståhl är också en udda figur, krypteringsexpert och doktorand på KTH, tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet och bevakad av SÄPO. Hon lämnar dock sitt engagemang i AFA för att hjälpa polisen där hennes moster är chef. Något som möts med stark misstanke och skepsis på båda sidor. Hon blir vän med poliserna Richard Stenlander och Erik Svensson och hjälper till med utredningar mot i huvudsak högerextrema krafter.

I Kvinnan som jagade ensam har Linn inga planer på att återuppta kontakten med AFA. Men när en av hennes tidigare vänner söker upp henne för att få hjälp och senare återfinns mördad, blir hon involverad igen. Den här gången varken på polisens eller AFA:s sida utan enbart på sin egen. När det visar sig att någon infiltrerat AFA och mördar flera medlemmar kan hon inte hålla sig undan. När jakten på de skyldiga blir personlig ger hon sig in i en gastkramande jakt på sanningen.

Spänningen i böckerna går inte att klaga på med tanke på hur aktuell själva intrigen och handlingen är. Magnus Jonsson är duktig på att skapa karaktärer även om jag gärna hade kommit några av dessa lite närmare och fått lärt känna på djupet. Nu är det mer den politiska kampen som är viktig i handlingen där Linn Ståhls eskapader i bland blir lite väl våghalsiga och otroliga att hon skulle klara av. Personligen tycker jag det är mycket intressant att få just det politiska perspektivet på berättelsen. Klassiska deckare finns det redan tillräckligt mycket av.

Titel: Kvinnan som jagade ensam
Författare: Magnus Jonsson
Förlag: Modernista
Utgiven: 2019
Betyg: 7/10
ISBN: 9789177815020


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson