Min historia - Michelle Obama

Från uppväxten i Chicago till en juridikutbildning som så småningom tog henne till Vita Huset som USA:s första dam. Michelle Obamas historia visar att livet kan ta en människa till osannolika platser. Vissa möten, i det här fallet med en ung juridikstudent vid namn Barack Obama, kan dessutom vända upp och ner på alla planer du haft inför framtiden.

Jag tycker om att läsa biografier och visste inte särskilt mycket om Michelle Obama innan jag tog mig an hennes historia. Därför blir aha-upplevelserna så många fler och jag kan inte låta bli att imponeras av den unga kaxiga flickans väg mot att bryta alla tabun kring att vara svart och kvinna i USA. Något som så småningom leder till att hon gifter sig med en man som blir president och de flyttar in i Vita huset med allt vad det innebär.

Boken börjar i Chicago där Michelle Robinson växer upp i en förorts-familj. Michelle och hennes bror Craig delade rum i huset och kastade boll i parken som vilka ungdomar som helst. Båda två tog sig så småningom vidare till de finaste universiteten och utbildade sig. Michelle blev jurist och det var hennes yrkesbana som till slut gjorde att hennes vägar korsades med en annan juriststuderande, Barack Obama. De blev kära och boken beskriver väl de motsättningar det kan innebära att vilja kombinera ett traditionellt familjeliv med makens politiska ambitioner.

Michelle Obama beskriver livets våndor med stor öppenhet och mycket humor. Hon lever hela tiden med en stor tveksamhet kring om det är värt den uppoffring det krävs för att leva som presidentpar i Vita huset. Till slut finner hon sig i situationen och väljer att stötta maken fullt ut. Mest intressant är ändå det avsnitt i boken där hon beskriver hur det är att flytta in i Vita huset. Föregångarna, alltså makarna Bush, är välvilligt inställda och bjuder in till en visning i det annorlunda bostadshuset. Döttrarna får tips om hur man kan använda en sluttande korridor till rutschkana och de slutar aldrig gå till köket och poppa popcorn om de är sugna på det. Även hennes möten med Drottning Elisabeth av England är något jag fastnar för i boken. Möten som beskriver två starka kvinnor i männens värld som väljer att inte foga sig. Michelle Obama klappar drottningen på axeln vid ett tillfälle, vilket inte är tillåtet. Tilltaget röner stor uppmärksamhet i media, men knäcker inte den starka presidentfrun som står för sina handlingar. Som alltid.

Att flytta in  i Vita huset med barn som är i skolåldern innebär ytterligare en utmaning och något som måste hanteras och visar sig vara något det är svårt att anpassa sig till. Framför allt ur säkerhetssynpunkt. Konflikten mellan att vilja ge de båda döttrarna en normal uppväxt och säkerhetskraven som ställs på en presidentfamilj ter sig i bland omöjliga att hantera. Men Michelle Obama gör det hon tror är bäst och hon gör det med mycket kärlek till det som är viktigast i hennes liv trots allt - familjen.

Att Michelle Obama är en människa med en egen vilja och egna åsikter visas på många sätt i boken. Hon vågar ta ställning även om det i bland är obekvämt. Men hon ruckar aldrig på sina egna värderingar som hon burit med sig från sin uppväxt. Något som också genomsyrar Barack Obamas politik. Att alla är lika mycket värda, oavsett kön, hudfärg eller samhällsklass.

Titel: Min historia
Författare: Michelle Obama
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2018
Betyg: 8 av 10
ISBN: 9789137153049

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson