Spännande och annorlunda deckare från Australien


Australiensiskan Jane Harper har hyllats mycket för sina deckare. Hetta är visserligen traditionell, men miljöbeskrivningarna och språket gör att den ändå sticker ut i genren. Handlingen utspelar sig i en liten by på den australiska landsbygden. Den intensiva hettan bidrar till människors sinnesstämning med mörka tankar och ett behov av hämnd. Något som får förödande konsekvenser.

Kriminalkommisarie Aaron Falck återvänder till sin barndomsby för en begravning av sin tidigare bäste vän Luke. Luke begravs tillsammans med sin fru och son. De har kallblodigt avrättats på familjens gård och Luke själv hittas död i sin bil en bit från huset. Alla förutsätter att det är Luke som skjutit sin familj och sedan tagit livet av sig eftersom gårdens ekonomi var usel på grund av torkan. Men det finns fler dolda hemligheter från det förflutna i byn. Bland annat kring flickan Ellie som hittats död i floden många år tidigare. Gretchen, Aaron, Luke och Ellie är fyra ungdomar som då umgicks och historien kring Ellies död kommer också upp till ytan i samband med begravningen av Luke och hans familj. Alla frågar sig vad som egentligen hände henne? Var det självmord eller blev hon mördad? Aaron Falk stannar kvar för att undersöka vad som egentligen hänt. Trots hot från personer som inte vill att han ska vara där fortsätter han sin undersökning fram till den oväntade upplösningen.

Historien är skickligt berättad och karaktärerna framställs trovärdigt i den frustration det torra klimatet innebär. En torka som förstört relationer, tagit död på både boskap och människor. Historien har ett driv som gör att tempot är högt och jag vill hela tiden veta hur det går.

Jag har också läst uppföljaren Falska vänner vilken inte riktigt levet upp till förväntningarna efter den riktigt fina föregångaren Hetta. Men också den är spännande. Ett företag ger sig ut i den australiska vildmarken i syfte att svetsa samman gruppen. Fem kvinnor ger sig i väg men bara fyra kommer tillbaka. Vad har egentligen hänt den kontroversiella Alice? Vilka är vänner och vilka är fiender?

Titel: Hetta
Författare: Jane Harper
Förslag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2017
ISBN: 9789137148052

Titel: Falska vänner
Författare: Jane Harper
Förslag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2018
ISBN: 9789137152288

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kodnamn Flamingo - en perfekt bokcirkelbok

Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Mannen i rutig skjorta - en charmig men spretig småstadsskildrning