Trollsländan med Bokkvartetten

Äntligen var det dags att träffas i bokcirkeln Bokkvartetten igen efter sommaren. Vi fick en underbar kväll som vanligt, med den extra bonusen att vi kunde sitta ute och diskutera böcker i den ljumma sensommarkvällen. Kvällens huvudbok var Trollsländan av Michel Bussi. Vi fyra tyckte väldigt olika om boken och där fanns omdömen allt från seg till annorlunda, osannolik och oväntad. Men som alltid är det då som diskussionerna blir som allra bäst.

Handlingen kretsar kring en flygkrasch strax före jul 1980. Det är snöstorm. Ett flygplan på väg till Paris kraschar i de schweiziska alperna. Vid nedslagsplatsen hittas ett spädbarn. Allt tyder på att spädbarnet är den enda överlevande från kraschen. Ombord på flygplanet fanns två spädbarn, men vilket av dessa är det egentligen som överlevt? Är det Lyse-Rose eller är det Emelie? Det ena barnet tillhör den rika överklassen de Carville och det andra arbetaklassfamiljen Vitral. Båda familjerna hävdar att det är deras dotter. Flickan får namnet Lylie, en blandning av namnen på de båda tänkbara flickorna, och växer upp hos familjen Vitral till en vacker ung flicka.

Men 18 år senare får privatdetektiven Grand-Duc i uppdrag att en gång för alla ta reda på flickans identitet. Precis när han är på väg att ge upp gör han en häpnadsväckande upptäckt. Men innan han hinner berätta vad han upptäckt hittas han död. Det dyker i den vevan också upp en dagbok som detektiven skrivit som hamnar hos Marc, en ung man som har ett förhållande med Lylie men som inte vet om det är hans syster eller inte.

Ja ni hör, intrigerna är många och trassliga. Många olika karaktärer att hålla reda på. Vem är vem och vad har egentligen hänt däruppe i bergen? Jag tycker boken är spännande och har ett driv som jag gillar. Det händer hela tiden något och det krävs koncentration för att lära sig alla namn och vem som är släkt med vem. Däremot tycker jag den blir lite väl osannolik mot slutet när den oväntade upplösningen kommer.

Titel: Trollsländan
Författare: Michel Bussi
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2018
ISBN: 9789188647498
Betyg: 5/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson