En storstilad upplösning

Ska vi tro att Hon som måste dö är det sista vi får läsa om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander? Nej, jag hoppas verkligen inte det. Slutet i den sista Millenium-boken av David Lagercrantz öppnar helt klart för en fortsättning. "Det är dags för något nytt nu", säger Lisbeth Salander i bokens sista mening. Visst är det så att det är en cliffhanger som skulle kunna lova fler böcker i detta som har blivit en klassisker inom svensk spänningslitteratur? Stieg Larsson inledde innan han avled och då tog David Lagercrantz över och har nu gett ut sin tredje och det som sägs bli den sista boken i serien. Det ryktas dock om att någon annan ska ta över - låt oss hoppas det.
Hon som ska dö inleds i ett rasande tempo. En hemlös tiggare hittas död i en park i Stockholm. Till en början verkar det inte vara något skumt med dödsfallet. Men rättsläkare Fredrika Nyman fattar misstankar om att det inte står rätt till och kontaktar Mikael Blomkvist. Han är inte så intresserad av fallet till en början. När det så småningom kommer fram att den döde flera gånger nämnt försvarsminister Johannes Forsell börjar Blomkvist rota i historien som visar sig ha kopplingar högt upp i regeringen.

Mikael Blomkvist begär så klart hjälp av Lisbeth Salander. Hon har dock flytt landet i jakt på att krossa sin tvillingsyster Camilla en gång för alla. Men hon väljer ändå att hjälpa Mikael Blomkvist att reda ut vem den mystiske tiggaren är. Det leder till en dramatisk expedition i Himalaya, DNA-forskning, spioneri, den politiska maktkampen mellan USA och Ryssland och den organiserade nätbrottsligheten som visar sig ha kopplingar till ryska trollfabriker.

Boken är spänningslitteratur när den är som bäst. David Lagercrantz väver skickligt i hop de parallella historierna som så småningom strålar samman i den andlöst spännande upplösningen. Som journalist är det självklart extra intressant att få en insyn i Mikael Blomkvists grävande journalistik, att genom små små detaljer och avancerade arbetsmetoder ta sig allt närmare sanningen. Vore sorgligt om detta var den sista boken i Millenium-serien, Jag hoppas någon annan tar över stafettpinnen.

Titel: Hon som måste dö
Författare: David Lagercrantz
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2019
ISBN: 9789113073743
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson