Fakta och fiktion en lyckad blandning i historia om omskriven ockupation

Ockupationen av Kynnefjäll som inleddes 1980 blev omskriven och väl känd. Syftet var att stoppa den planerade förvaringen av kärnavfall i norra Bohuslän och det lyckades också. Så här 19 år efter händelsen har Christer Johansson skrivit en roman i ämnet. Han blandar fiktion och fakta när han berättar historien i sin bok Vakten på Kynnefjäll.

Huvudpersonen är Vincent, som ensam bosätter sig i en stuga på fjället. Där minns han tillbaka till ockupationen genom berättelser han får av sina bröder som var med när det begav sig. Vincent bor ensam med sin katt Jackie och har ett behov av att ta en paus från vardagen. Problem med alkoholen, bipolär sjukdom och trassel i kärlekslivet gör att han behöver tid att reflektera.

Han drivs också av en oro för att någon ändå ska besluta om förvaring av kärnavfall i området. Därför ser han det som sin plikt att vakta fjället återigen. Christer Johansson skriver eftertänksamt och informativt och blandar riktiga figurera med påhittade. Exempelvis kommer miljödebattören Stefan Edman förbi Vincents stuga i egen hög person. Läs hela min recension HÄR! 

Titel: Vakten på Kynnefjäll
Författare: Christer Johansson
Förlag: Lindelöws bokförlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188753076

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson