Förrädaren - Gabriella Ullberg Westin

Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så blev jag väldigt förtjust i Gabriella Ullberg Westins serie och morden i Hudiksvall med polisen Johan Rokka. Nu har jag läst den senaste som heter Förrädaren och jag blev inte besviken.

En lastbilschaufför hittas skjuten på en rastplats utanför Hudiksvall. Det blir upprinnelsen till en riktigt spännande intrig där Johan Rokka blir indragen inte bara i en yrkesmässig roll utan också personligt involverad. Hans barndomsvän Viktor Berger har bara ett år kvar på sitt fängelsestraff på Hall och ser fram emot ett liv tillsammans med flickvännen Mira. Men för att reglera en skuld blir Viktor fritagen och tvingas begå ett rån som sätter hela familjens framtid på spel.

Johan Rokka själv har en gång lämnat Stockholms undre värld och valt att bli polis. När han inser att mordet på rastplatsen har kopplingar till den värld han en gång lämnat blir utredningen än mer personlig för honom. Han åker till Stockholm och bistår polisen där i utredningen och där tvingas han inse att det är en riktigt farlig mördare de har att göra med.

Förrädaren är lika driven och spännande som övriga böcker i serien och jag gillar personporträttet av Johan Rokka. Han är ingen vanlig trött kriminalkommisarie utan det finns ett liv i honom som jag tycker är tilltalande. Ullberg Westin har också lätt för att engagera läsaren med sin känsla för spänning och boken bara växer och mot slutet är den svår att lägga i från sig.

Det som ger en extra krydda är också när Ullberg Westin i epilogen avslöjar att historien är inspirerad av ett samarbete hon skulle haft med en tidigare kriminell. De båda hade tillsammans skapat historien som ligger till grund för Förrädaren. När denne man insjuknade och avled i cancer lovade Ullberg Westin honom att avsluta det samarbete de påbörjat tillsammans. Därav är handlingen inspirerad av verkligheten och det gör att den är än mer initierad.

Titel: Förrädaren
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgiven: 2019
ISBN9789150941869
Betyg:  7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson