Levande persongalleri lyfter Luftburen



Luftburen är Susanne Bolls andra bok om psykologen Vera Lilja och de människor hon stöter på i sitt arbete och privatliv. Den första heter Eldsystrar och även om böckerna beskrivs som fristående är det en fördel att ha läst den också. Där beskrivs Vera Liljas förflutna vilket är viktigt att ha med sig in i den nya boken tycker jag.

I Luftburen sker ett antal bestialiska mord. Polisen står till en början handfallen men inser snart att en gemensam nämnare är Vera Liljas mottagning som hon driver tillsammans med kollegorna Sara och Dante. Vera brottas med dåligt samvete för att hon 30 år tidigare lämnat bort sin son Patrik. Hon tar kontakt med honom samtidigt som hennes kärleksliv krisar. I takt med att upplösningen närmar sig står det klart att även Vera svävar i livsfara. Någon har tagit på sig att hämnas oförrätter på det mest fruktansvärda sättet.

Förutom att det är spännande är det bästa med Susanne Bolls böcker det fantastiska persongalleriet. Hon är grym på att ge liv åt människorna och beskriva både deras yttre och inre. Allt från Veras bästa vänner polisen Kenneth och Ann-Marie till snygge före detta fotbollspelaren Nico Larsson och mördaren vars inre tankar hänger med genom boken. Kanske beror det på hennes bakgrund som psykolog. Kärlek ur olika perspektiv spelar stor roll i boken och beskrivs både vackert och smärtsamt.

Böckerna är lite speciella jämfört med andra i spänningsgenren och jag tycker mycket om det. Även om huvudpersonen får utstå lite väl mycket elände. En tiondel av allt hon råkar ut för hade varit nog. Susanne Boll beskriver svek, kärlek och passion ingående och som läsare kommer man kusligt nära karaktärerna.

Titel: Luftburen
Författare: Susanne Boll
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2019
ISBN: 9789178350827
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson