Albino - en kuslig skildring av en makaber företeelse

Handel med kroppsdelar från människor med albinism är skrämmande nog en vanlig företeelse i flera afrikanska länder, bland annat Tanzania och Burundi. Kroppsdelarna säljs för stora summor och används bland annat i religiösa ceremonier av häxdoktorer. Många människor i dessa länder tror på svart traditionell svart magi och kroppsdelar från människor med albinism är högt eftertraktade. Troféer av kroppsdelar från människor med albinism tros bringa lycka och välstånd till bäraren och blodet från en människa med albinism anses ha lyckobringande krafter. Mord och stympningar är inte helt ovanliga därför och i bland huggs en kroppsdel av med en machete.

Det är på detta temat Mons Kallentoft och Anna Karolina skrivit sin nya kriminalhistoria Albino. I boken mördas en man genom att armen huggs av och han förblöder. Kort därefter försvinner en fotomodell spårlöst. Båda är albiner. Polisen Zack Herry och hans kollegor ger sig in i jakten på mördarna och tvingas snart inse att den smutsiga handeln med albinokroppsdelar också nått Sverige. Sanningen finns närmare än vad någon förstått. Dessutom är Zack i en relation med Hebe som kan vara hans syster. Så småningom vävs händelserna samman till den dramatiska upplösningen som ställer allt på sin spets. Kommer Zack och Hebe att klara sig. Det är skrämmande, spännande och aktion på hög nivå.

Jag har svårt för Mons Kallentofts böcker i serien om Malin Fors. Jag tycker det blir långt i från trovärdigt när den alkoholiserade Fors ändå kan sköta sitt jobb medan hon dricker ofantliga mängder alkohol. Hon har också en komplicerad relation till sin dotter och för mig blir alltihop bara too much. Anna Karolinas böcker däremot, bland annat Stöld av babian, har jag tyckt om så därför är den här kombinationen riktigt intressant.

Och det fungerar väldigt bra. Albino är den sjätte fristående delen i det som kallas Herkulesserien, enligt baksidestexten löst baserad på myten om Herkules sjunde stordåd: jakten på den vita tjusen. Jag tycker om det här. Komplicerad men intelligent intrig ställer krav på läsaren. Zack, Deniz, Olympia, Hebe är alla coola och smarta människor som visserligen lever i en komplicerad verklighet där allt ställs på sin spets. Men det finns ändå en känslomässig sårbarhet nånstans där inne. En kombination jag dras med i.

Titel: Albino
Författare: Mons Kallentoft och Anna Karolina
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789189007192
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Box - Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Snöblind - Ragnar Jónasson

Att landa som en trana - Kajsa Ingemarsson