Råttkungen - Pascal Engman

Den kallas incel-rörelsen och den drivs av den allra värsta sortens kvinnohat. Kvinnor som inte väljer att tjäna och behaga männen ska dö. Pascal Engman skriver i sin lika informativa som spännande bok Råttkungen om just denna nya terrorrörelse. Han gör det skickligt och initierat och väver samman parallella handlingar fram mot den dramatiska och fruktansvärda upplösningen. Men det som är mest skrämmande av allt är att det skulle kunna hända i verkligheten.

Jag vet inte hur många gånger den senaste tiden jag läst och recenserat böcker på temat våld mot kvinnor. I var och varannan historia är det en man som slår sin fru eller flickvän, i bland så illa att hon avlider. Jag har också sett Netflix-serien Mindhunter där beteendevetare på FBI försöker reda ut orsaken till att vissa seriemördare provoceras så av kvinnor att de är potentiella dödsoffer. Orsaken finns så gott som alltid i gärningsmannens barndom med en komplicerad relation till framför allt mödrarna. I vissa fall har flickor i skolan förnedrat och kränkt dessa män så till den milda grad att de bara förtjänar en sak - att dö.

De nya kvinnohatarna är dock något nytt, skrämmande och psykologiskt otäckt. Även där finns ofta orsaker att hitta i incelmännens förflutna, i de fall jag läst om har de blivit ratade och mobbade av flickor i skolan. Rörelsen har växt fram i svallvågorna av metoo där feminismen fick stora framgångar. Jag läste nyss om det i Kicki Sehlstedt bok Oskuld. Även Pascal Engman tar sig an ämnet i sin nya thriller Råttkungen och han gör det oerhört initierat och smart. Incel står för involuntary celibates och innebär kortfattat att vederbörande aldrig haft sexuellt umgänge med en kvinna. De känner sig därför misslyckade, förbisedda och är ofta ensamma, något de anklagar kvinnorna för. De tycker kvinnans plikt är att tjäna och behaga männen annars förtjänar de att dö. Incelrörelsen växer på internet där dessa män kan hämta kraft och energi från likasinnade. Pascal Engman har sprängt in citat från incelmän i boken och jag antar att det är autentiska citat direkt från internet. Följande citat är ett exempel: "Jag ser inte kvinnor som människor. Allt de är, eller borde vara, är slavar åt män. Laga mat, städa och sära på benen när de blir tillsagda." Massmördarna Alek Manassian i Toronto och Elliot Rodger i Isla Vista, USA tillhörde incelrörelsen och siktade in sig på att döda kvinnor vid sina terroråd. De har inspirerat mängder av incel-män via internet och förekommer också i Engmans bok.

En ung kvinna hittas knivhuggen i Täby och hennes tungt kriminellt belastade pojkvän misstänks för dådet. Det är upprinnelsen till Råttkungen. Kriminalinspektör Vanessa Frank tar sig an fallet men inser att det är något som inte stämmer. Flera handlingar utspelar sig parallellt. Bland annat blir journalisten Jasmina Kovac gruppvåldtagen av ett antal män men vågar inte avslöja vad hon varit med om eftersom hon är rädd för att bli av med jobbet. TV-profilen Oscar Sjölanders älskarinna försvinner och återfinns död. Hemlöse Börje Rohdén misstänks för mordet eftersom han bor i skogen invid Sjölanders hus. Inledningsvis är det mycket att hålla reda på. Namn, sammanhang och händelser känns som tagna ur luften men i takt med att handlingen drivs framåt knyter Engman mycket skickligt i hop alla lösa trådar. Så småningom landar alltihop i incel-rörelsen där flera kvinnomord visar sig hänga i hop. Men dessa incelmän nöjer sig inte bara med att döda enskilda kvinnor och snart äger en mansfri festival rum på Stockholm stadion.

Råttkungen är den andra boken om Vanessa Falk och mycket spännande, skrämmande och inte minst trovärdig. Det märks att Pascal Engman läst på mycket om incel-rörelsen och de män han skapar skulle dessvärre kunna finnas i verkligheten i någon källare där de odlar sitt kvinnohat. Det är intressant att följa Vanessa Falk och hennes poliskollegors arbete för att jaga och förgöra dessa mördare. Hoppas bara de verkliga kollegorna slipper göra samma sak.

Titel: Råttkungen
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188859440
Betyg: 10/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson