Dockliv - inblick i det djupaste mörkret

Äntligen är den här. Dockliv - grå melankoli som är den fristående uppföljaren till Glaskroppar - svart melankoli som kom 2014. Alltså fem år sedan. Jag fastnade för författarduon Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundqvist redan när trilogin om Viktoria Bergmans svaghet kom ut mellan oktober 2011 och maj 2012. Den första boken heter Kråkflickan, den andra Hungerelden och den tredje Pythians anvisningar var inte likt någonting jag läst tidigare. "En hypnotiskt fängslande psykoanalys i kriminallitterär form" var juryns motivering när duon fick Svenska deckarakademins specialpris 2012. Det sätter faktiskt fingret på vad det handlar om. Det är en deckarintrig men handlar också om psykisk sjukdom och böckerna är fortfarande något av det bästa jag någonsin läst. Sedan kom den fristående Glaskroppar, då under författarnamnet Erik Axl Sund, som också grep tag i mig.

Dockliv är skriven på samma mörka och dystra sätt och tar sig an svåra ämnen som trafficking, svensk sexindustri och utnyttjande av unga flickor via nätet. Ett mycket populärt ämne att skriva böcker om just nu men Eriksson och Axlander Sundqvist har en mycket egen berättarstil och är duktiga på att få fram det allra mörkaste i en människa på ett trovärdigt och suggestivt sätt men också väldigt känslosamt. 16-åringarna Nova och Mercy har flytt från ett HVB-hem varifrån en annan flicka tidigare försvunnit spårlöst. I en stulen bil kör de i hög fart mot Stockholm - jagade. Polisen Kevin Jonsson på Rikskrim börjar nysta i sexhandel på nätet. Dockmästaren lockar, under falska identiteter, till sig filmer och bilder av unga flickor. Jonssons och de båda flickornas vägar korsar men han tvingas också konfrontera mörka hemligheter från sin egen barndom.

Enligt förlaget Ordfronts hemsida är Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundqvist förutom författare och gallerister också skivbolagsdirektörer. I en podd säger de att de tycker varje kapitel ska vara som en låt av Ramones. Därför är inte den tydliga flirten med musik och film i bokens språk särskilt konstigt. Förutom rena citat ur låtar av bland annat Fred Åkerström finns det också en tydlig koppling till det språk som blivit karaktäristiskt för textförfattaren Jocke Berg i Kent. Dels generellt i boken men också mer specifikt till låten Columbus i ett kapitel.

Dockliv är den andra delen i Erik Axl Sunds melankolitrilogi. Hoppas inte det dröjer fem år till den tredje boken kommer.

Titel: Dockliv - grå melankoli
Författare: Erik Axl Sund
Förlag: Ordfront
Utgiven: 2019
ISBN: 9789170377075
Betyg: 9/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson