I fikonträdets skugga - Camilla Davidsson

Förutom de båda bokcirklar jag är med i går jag i bland också på något som kallas Bok och vin. Det är en företeelse som min goda vän Jenny Magnusson skapat. Jenny driver till vardags bokbloggen Bokmalen och är mycket driven, engagerad och kompetent både vad gäller böcker men också att skapa evenemang och engagemang.

Några gånger om året är vi ett större gäng som träffas för att ha en trevlig stund med god mat och dryck och diskutera en bok vi läst. Allt som oftast har vi också den lyxen att också få träffa författaren. Den här gången var Camilla Davidsson med och pratade om sin senaste bok I fikonträdets skugga. En feelgood-roman som var riktigt härlig att läsa. Det är alltid också väldigt intressant att höra författarnas egna ord om skrivprocessen och varför boken blev som den blev.

I fikonträdets skugga handlar om Susanne som är medelålders. Hon har precis blivit lämnat av sin man Lars som hon har varit gift med länge och fått två barn tillsammans med. Han har träffat en yngre kvinna och bildat en ny familj och är inte alls intresserad av det bohag han och Susanne skapat tillsammans. Susanne måste helt plötsligt ta tag i sitt eget liv och göra som hon själv vill. Även om hon är osäker till en början går det bättre och bättre. Allt blir helt plötsligt en utmaning, allt från att träffa män till att ta hand om den gamla mjölkbutik på Gotland som hon ärvt efter sin avlidna mamma. Ska hon sälja huset eller inte?Hon flyttar hela sitt bohag till Gotland och tillsammans med alla de saker hennes mor lämnat kvar blir det en hel del gamla saker. När dessa ställs ut på gården efter en vattenläcka i huset är det många som tror att hon öppnat loppis, stannar till och frågar vad sakerna kostar. Susanne är först tveksam men inser till slut att det är ett bra sätt att rensa i livet och gå vidare. Att ta låga priser för ex-makens favoritsaker blir ett sätt att hämnas.

Hon börjar också utforska sin sexualitet och träffar några män som dock inte känns särskilt intressanta att bygga upp en relation med. När mystiske Leo dyker upp på loppisen och frågar om böcker börjar det dock hända saker. Susanne tvingas göra upp med sitt förflutna för att ta sig vidare i livet. Sakta men säkert börjar hon ta kommandot över sig själv och inse att hon också faktiskt har en vilja och ett värde.

Feelgood är en mycket populär genre just nu och det kommer ut många böcker av olika kvalité. Jag har tidigare läst Camilla Davidssons fyra böcker om Emma som vandrar Caminon, alltså pilgrimsleden i Spanien, för att hitta sig själv och komma tillbaka efter att varit utbränd. De fyra böckerna heter Under vintergatans alla stjärnor, Pensionatet vid världens ände, Änglarna dansar i gryningen och Sånger i skymningen. Nästa bok blev En liten tvåa med potential och nu handlar det alltså om den fristående uppföljaren I fikonträdets skugga. Jag tycker mycket om Camillas böcker som jag tycker har flera dimensioner och är berättade med så mycket värme. Allt från utbrändhet till relationer och hur de upplevs av kvinnor och män i olika åldrar. Emma är ung och mitt i karriären medan Susanne är medelålders och har lämnat karriären bakom sig, blir lämnad och nu ska hitta sig själv på egen hand. Igenkänningsfaktorn är hög och böckerna lämnar mig med en positiv känsla i kroppen. Slutet i den senaste boken lämnar öppet för en fortsättning, och den ser jag mycket fram emot.

Titel: I fikonträdets skugga
Författare: Camilla Davidsson
Förlag: Prinz Publishing
Utgiven: 2019
ISBN: 9789177712015
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson