Karma och Jonar - om mod och vänskap

Jag har recenserat några ungdomsböcker i den här bloggen, men inga barnböcker - fram tills i dag vill säga. Nu har jag läst boken Klipptrollen av Zelda Falköga som är den första boken om Karma och Jonar som lever i landet Glimeria. Boken är för barn mellan 5 och 10 år och handlar om att vara modig, att stå upp för varandra och att vara en riktig vän. Boken är spännande och lite läskig och väldigt fint tecknad. Har nyss sett TV-serien Game of Thrones som jag blev mycket förtjust i. Historien om Karma och Jonar är något av ett Game of Thrones för små barn korsat med Ronja Rövardotter.

Klipptrollen är alltså första boken i serien om Karma och Jonar som bor i Glimeria med sina rivaliserande familjer Stark och Garpe. Kanske är det namnet Stark som ger mig Game of Thrones-vibbar. Jag vet inte. Glimeria har alltid varit ett vackert land men sedan den hemska Stendraken landade i bergen har himlen förmörkats. Dessutom kommer drakens stentroll då och då till landets gårdar för att stjäla magisk stjärnglöd som de ger till draken,

En dag är Jonar ute i skogen tillsammans med sin kint Gala. Kint är ett djur som är en blandning mellan katt och räv och pälsen ändrar färg efter djurets känslostämning. Helt plötsligt blir han tillfångatagen av ett stentroll men Karma och hennes pilbåge kommer till hans räddning. Tillsammans bestämmer de sig för att försöka överlista drakens klipptroll en gång för alla. Men deras familjer tycker inte om att de umgås så därför måste de i smyg komma på en plan. En plan som försätter både deras eget, kinten Galas men också enhörningen Remus liv i fara. Kommer de att klara sig? Går det att få bort klipptrollen för alltid?

Klipptrollen är en spännande bok med tvära vändningar. Den har en tydlig dramaturgi som är enkel för barnen att förstå. Det är det onda mot det goda, mod och en vänskap som går över alla gränser. Inte alltid så enkelt att förstå, men i en liten folder med extramaterial som följer med finns också frågor att diskutera tillsammans med barnen. Dessa frågor sätts in i ett större sammanhang som till exempel om barn alltid måste göra som de vuxna säger? Tror det kan bli spännande samtal. Jag ser redan fram emot nästa bok om Karma och Jonar som heter Flykten och kommer i april 2020.

Titel: Karma och Jonar / Klipptrollen
Författare: Zelda Falköga
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188859891
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson