Traditionell deckare som lyfts av aktualiteten

Som journalist är det alltid intressant att läsa om andra journalister. Även fiktiva, men de har dock en tendens att alltid bli lite för mycket. Annika Bengtzon i Liza Marklunds böcker är ett exempel. Magdalena Hansson i Hagfors, som skapats av Ninni Schulman, är inte riktigt lika extrem men nästan. De lägger näsan i blöt så till den milda grad att det ibland blir fara för deras eget liv. Riktigt så fungerar det inte i verkligheten även om vi också jobbar på ett särskilt sätt i kriminalbevakningen. Men det där med att kliva över avspärrningar är en sak vi inte gör exempelvis.
Magdalena Hansson är alltså Ninni Schulmans karaktär. I den nya deckaren När alla klockor stannat är hon inte riktigt på topp. Hon är på väg in i en djup depression när en ung kvinna försvinner och senare återfinns död i Klarälven. Strax därefter skjuts en annan ung man till döds. Båda två är med i föreställningen om den legendariske urmakaren Johan Tinglöf. Morden är ovanligt bestialiska och poliserna Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen famlar i blindo och har svårt att se ett samband till en början. Ju längre utredningen fortskrider desto mer skrämmande framstår mördarens motiv. Som vanligt bidrar Magdalena Hansson till lösningen och som vanligt blir det livsfarligt för henne själv och hennes närmaste. Dessutom finns det övernaturliga inslag som är skrämmande. Sägnen om John Tinglöfs gamla golvur tycks dessutom vara sann. Varje gång ett nytt mord inträffar slår den gamla klockan som står hemma hos polisen Petra Wilander och hennes son Hannes. Trots att den står stilla. 

Jag har läst samtliga böcker i Ninni Schulmans serie om Hagforspolisen. Som jag skrivit tidigare så blir de där karaktärerna nästan som gamla bekanta. När klockorna stannat inleds precis som de tidigare böckerna och jag är rädd för att Ninni Schulman hamnat i samma förutsägbara fack som exempelvis Mari Jungstedt och hennes polis Anders Knutas. Snarlika karaktärer, samma story, samma uppbyggnad och samma upplösning. Trist. Men då visar Ninni Schulman att det har hon inte alls gjort. Boken växer och när poliserna kommer mördaren på spåren handlar det om ämnen som är extremt aktuella i dagens sekulariserade samhälle. Även psykisk ohälsa skildrar Schulman med bravur. I bland har man ingen anledning att må dåligt men gör det ändå. När klockorna stannat är en av hennes bättre böcker.

Titel: När alla klockor stannat
Författare: Ninni Schulman
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
ISBN: 9789137150789
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson