Bergens stjärnor - Jojo Moyes

I Bokkvartetten har vi den här gången läst och pratat om succéförfattarinnan Jojo Moyes senaste bok Bergens stjärnor. Den här gången var vi rörande överens. Boken är riktigt bra och skildrar starka kvinnor och kvinnlig vänskap på ett gripande sätt. Att den dessutom är inspirerad av verkliga händelser gör inte saken sämre. Övriga medlemmar i Bokkvartetten har tidigare läst Jojo Moyes och menar att detta är en av hennes absolut bästa böcker. Jag har inte läst henne tidigare men Bergens stjärnor gav verkligen mersmak.

Bergens stjärnor handlar om de ridande bibliotekarierna i Kentucky på  30-talet. Unga engelskan Alice Wright lever ett stillsamt liv med sina föräldrar i England. När den stilige amerikanen Bennett van Cleve friar bestämmer hon sig för att flytta med honom hem till Kentucky i USA. Men livet där blir inte alls som Alice har tänkt sig. Hon blir mer instängd än någonsin och Bennett umgås mest med sina vänner utan Alice. Livet hemma hos Bennett och den strängt religiöse svärfadern blir ett helvete för Alice. Svärfadern äger också traktens kolgruva som också spelar stor roll för handlingen. När presidentfrun Eleanor Roosevelt drar i gång en satsning på utbildning i landet efterlyser staden Baileyville, där Alice bor, frivilliga som vill bli ridande bibliotekarier i trakten. De ska alltså rida runt i området och låna ut böcker till de invånare som bor i oländig terräng och inte själva kan ta sig till stan och låna böcker. Alice anmäler sig och kvinnorna blir snabbt populära. Deras ledare, Margery, är en stark och frigjord kvinna som snabbt blir Alice vän och förtrogna.

Alice ser inte bara arbetet som bibliotekarie som ett sätt att bidra med utbildning. Det blir också ett sätt att komma hemifrån. Tillvaron med Bennett och hans pappa blir allt mer outhärdlig samtidigt som hon dras till en trevlige Fred Guisley som stöttar kvinnorna i deras arbete. Bibliotekarierna blir vänner med varandra och håller i hop i vått och torrt. De slåss mot giftormar, snöstormar, misstänksamma ortsbor och översvämningar. Men främst slåss de mot alla de män som vill stoppa deras verksamhet eftersom kvinnornas plats är i hemmet. När Margery råkar illa ut sluter alla kvinnorna upp bakom henne och visar vad kvinnlig vänskap verkligen handlar om. Då är det på liv och död.

Jag tycker Bergens stjärnor är en fantastisk bok om kvinnlig vänskap. Jag dras in i handlingen och det är svårt att lägga i från sig boken. Att starka kvinnor skildras utan att bli offer är befriande. Att handlingen är baserad på verkliga händelser ger det hela ytterligare en dimension. Alice, Margery, Sophia, Izzy mfl är lätta att tycka om. Jag förstår att Jojo Moyes har lagt ner mycket tid på research för att skapa historien så trovärdigt som hon gör. Intelligent, modigt, spännande och gripande. De positiva omdömena är många.

Titel: Bergens stjärnor
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz publishing
Utgiven: 2019
ISBN: 9789177711933
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson