En förlorad man - Jane Harper

Jag var väldigt förtjust i australiensiska Jane Harpers första bok Hetta. Den andra, som heter Falska vänner, var inte riktigt lika bra. Men när hon nu är tillbaka med sin tredje bok, En förlorad man, är det återigen riktigt starkt. Boken är dessutom en av fem deckare som nominerades till Svenska Deckarakademins pris i kategorin bästa till svenska översatta deckare 2019.

Första boken Hetta handlade om mörka hemligheter i ett litet samhälle långt ute på den australiensiska landsbygden. Den sista utposten innan öknen tar vid. Handlingen i en förlorad man är på samma tema, men saknar polisers inblandning och blir därför en lite speciell deckare. Detta är mer av ett familjedrama där mörka hemligheter kommer fram. Nathan tvingas återvända till sitt barndomshem när hans bror Cameron dör. Där möter han sin andra bror Bub för första gången på länge- Cameron har dött ute i vildmarken vid den mytomspunna boskapsskötarens grav. En grym död då han har lämnats i ödemarken och tvingats söka skugga mot den obarmhärtiga solen från den lilla gravstenen. Till slut har hans kropp inte orkat längre. När Cameron kommer till sin barndoms boskapsfarm ute i ödemarken dyker många frågor upp. Var Cameron ensam ute vid graven när han dog? Vad hände egentligen? Om någon har velat se honom död är inte listan över misstänkta särskilt lång.

Cameron börjar undersöka vad som egentligen har hänt. Han tvingas konfrontera mörka familjehemligheter och vilken roll har egentligen änkan Ilse, deras två döttrar och brödernas moder Liz spelat i historien? Var egentligen Cameron den älskade familjefadern alla trodde? Jane Harper är mästare på att få fram känslor i berättandet. Det går riktigt att känna den isolering människorna ute på den australiensiska landsbygden lever i och hur den kan påverka relation med den närmaste familjen. Som läsare befinner jag mig i berättelsen på ett sätt som gör att det inte går att värja sig. Inledningen är trevande och försiktig men när Harper gasar på efter halva boken blir det mästerligt.

Titel: En förlorad man
Författare: Jane Harper
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
ISBN: 9789137154404
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson