Nio främlingar - Liane Moriarty

Australiensiskan Liane Moriarty fick sitt stora genombrott 2015 med boken Öppnas i händelse av min död. Hennes bok Stora små lögner har gjort succé som TV-serie på HBO under namnet Big little lies. Precis som med Jojo Moyes har jag tidigare inte läst något av henne. Nu hade vi hennes senaste bok Nio främlingar att diskutera i en av de bokcirklar jag är med i. Vi var rätt överens om att den var lite långdragen men ändå lite speciell med alla udda karaktärer.

Nio främlingar handlar om just nio främlingar som tar in på hälsohemmet Tranquillum House. Alla har de samma mål, att skapa förändring i livet. Det är en bästsäljande författarinna, en pensionerad fotbollsspelare, en familj som mist sin son i ett självmord, ett par som vunnit alldeles för mycket pengar på Lotto och en frånskild småbarnsmamma som främst vill gå ner i vikt. Till en början verkar vistelsen på hälsohemmet bli normal, men ju längre tiden går desto mer okonventionella metoder används. Till exempel tas vinflaskor och snacks från gästerna utan att de vet om det. De får också genomgå provtagningar och tester när de kommer utan att de får någon förklaring till varför. Det används även lite märkliga droger i behandlingarna. Till slut framstår vistelsen mer som ett socialt experiment där deltagarna måste samarbeta med varandra för att klara av det. Allt eskalerar mot den dramatiska upplösningen.

Liane Moriarty skriver om aktuella samhällsproblem som mobilberoende, kroppsfixering, missbruk och självmord på ett lite skruvat sätt. Det är genom karaktärernas berättelser och tankar som jag som läsare får en inblick i hur det är att vara på hälsohemmet. Det blir nästan lite som en dokusåpa där deltagarna söker stöd hos varandra för att tillvaron ska fungera. Berättandet är dock lite för utdraget och segt och vissa av karaktärerna framställs som ytliga och virriga i sina åsikter. Jag är lite besviken trots allt, hade förväntat mig en större bladvändare. Men jag kanske måste ge henne en chans till genom att läsa någon av hennes tidigare böcker.

Titel: Nio främlingar
Författare: Liane Moriarty
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789100179311
Betyg: 5/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson