X sätt att dö - Stefan Ahnhem

Jag var och lyssnade på Stefan Ahnhem på Bokens dag i Uddevalla 2018 när han berättade om sitt författarskap. Det var oerhört intressant att lyssna på honom och få en förståelse för hur bred han är. Han har skrivit manus till så skilda saker som Rena rama Rolf, Irene Huss och Wallander. Nu är det dock de egna böckerna i serien om polisen Fabian Risk vid Helsingborgspolisen som gäller. Jag fastnade redan vid debuten Offer utan ansikte som var riktigt bra och har sedan läst alla böckerna som är riktigt tjocka allihop.

X sätt att dö är en direkt fortsättning på föregångaren Motiv X som lämnade oss läsare med en rejäl cliffhanger. Redan där stod det klart att mördaren styrdes av slumpen och vi läsare fick då veta att det var en tärning han använde för att till exempel styr vem han skulle döda och vilket vapen han skulle använda. I den senaste boken börjar Helsingborgspolisen också inse att det är slumpen som styr mördarens drag och att det är en tärning han kastar. Men hans identitet är ännu okänd. Samtidigt driver Fabian Risk en egen utredning vid sidan om som gäller hans kollegas mystiska död. Det har avskrivits som självmord, men Fabian är fortfarande säker på att kollegan blev mördad. Dessutom har han en familjehistoria vid sidan om som också ska tas om hand. 

Trots att det tycks gå trögt närmar sig polisen sakta men säkert Tärningsmannen. När han ger sig ut på Öresund med ett svärd för att attackera ett slumpvis utvalt offer är polisen honom tätt i hälarna och till slut står det också klart vem han är. Den dramatiska jakten leder Fabian Risk till Danmark där den spännande och blodiga upplösningen sker och trådarna från de olika handlingarna knyts samman.

Stefan Ahnhem är mästare på att skapa dramatik i sina historier och bygga upp en förväntan som gör att man bara vill läsa vidare, även om det blir lite för otroligt i bland. Till exempel är mordmetoderna stundtals riktigt barbariska, och gör att den traditionella deckargenren blandas med ren skräck. Men det blir inte mindre spännande för det. Det märks dessutom att han skriver manus för film och TV på det sättet han bygger upp sin dramaturgi, Jag fastnade alltså redan för den första boken Offer utan ansikte och det kan var en fördel att ha läst alla böckerna då delar av handlingen löper som en röd tråd genom samtliga böcker. Ahnhem är grymt duktig på att hålla många bollar i luften samtidigt, men reder upp att knyta samman historierna på ett sätt så inga trådar lämnas obesvarade. En konst med tanke på hur många cliffhangers det varit i de fem böckerna om Fabian Risk. Att Tärningsmannen dessutom är inspirerad av boken Tärningsspelaren av Luke Rhinehart är också rätt uppenbart. Jag läste den boken för flera år sedan och slogs direkt av likheten när en tärning dök upp hos Ahnhem. 

Vad som händer nu med Fabian Risk känns osäkert. Jag hoppas att Ahnhem nu har fem lika tjocka böcker till på lager med nya äventyr och uppgifter för polisen som jag kommit att uppskatta.

Titel: X sätt att dö
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
ISBN. 9789137152424
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson