I hemlighet begravd - Viveca Sten

I hemlighet begravd är den tionde boken i serien Morden i Sandhamn av Viveca Sten. En mycket populär serie som har sina toppar och dalar. Men som i så många andra liknande serier tenderar författaren att köra fast, men det tycker jag inte Viveca Sten gör. Hon tar sig an aktuella ämnen i sina mordfall som är förlagda till Sandhamn i Stockholms skärgård. Min favorit i serien är I natt är du död som mycket initierat beskriver kustjägarna och deras verksamhet. Jag tycker böckerna har blivit bättre mot slutet efter en liten svacka i mitten. Både näst senaste I fel sällskap och nya I hemlighet begravd håller hög klass som aktuella spänningsromaner.

I hemlighet begravd inleds med att ett människoskelett grävs upp på den obebodda ön Telegrafholmen. I samband med ett bygge av exklusiva hus fastnar skelettet i grävskopan och bygget avbryts tillfälligt. Fallet hamnar på polisen Thomas Andreasson och hans kollegors bord. Spåren pekar mot två försvinnanden tio år tidigare där två kvinnor försvunnit och aldrig återfunnits. Polisen börjar gräva i de båda kvinnornas liv. Det är ett tufft arbete som också blir farligt. Precis som i de andra böckerna i serien är åklagaren Nora Linde en viktig karaktär. Hon är bästa kompis med Thomas Andreasson och lite för nyfiken för att inte lägga näsan i blöt. Trots att hon inte får börjar hon nysta i fallet på egen hand. Som alltid har nämligen offren någon koppling till Nora som gör att hon kan undersöka saker polisen inte kan på ett mer personligt plan. Så småningom visar det sig finnas spår som leder till lösningen och dessa hade polisen inte hittat utan Noras hjälp. Det blir dock farligt både för henne och Thomas Andreasson och deras vänskap sätts på ordentliga prov återigen.

Precis som i många böcker har Viveca Sten en huvudperson utanför polisen som lägger sig i utredningen. Liza Marklund har Annika Bengtzon, Camilla Läckberg har Erica Falck, Ninni Schulman har Matilda Hansson, Jörn Lier Horst har Line Wisting. Ofta är det journalister eller åklagare som bedriver egna spaningar utifrån ett annat perspektiv än polisens. Jag tycker i bland de har en tendens att inte bli trovärdigt när polisen berättar saker ur utredningar som normalt sett är sekretessbelagda eller när privatspanarna utsätter sig själva för livsfarliga risker. Det hade ju inte hänt på riktigt liksom. Därför är det ändå befriande att Viveca Sten problematiserar kring detta när Thomas Andreasson faktiskt ifrågasätter och blir irriterad på Nora Linde även om han alltid faller till föga och låter henne slippa undan anmälningar om tjänstefel. Där för ju jag svar på att jag inte är helt fel ute när jag tycker det är osannolikt. Samtidigt ger det ju historien en annan tyngd att hitta andra perspektiv på traditionellt polisarbete om man inte gör som Jo Nesbö och lägger all karaktär på en enda polisman, nämligen Harry Hole.

Ja, det finns många olika att skriva på, men Viveca Sten gör den här typen av litteratur riktigt spännande och genomarbetad. Thomas Andreasson och Nora Linde har ett existensberättigande ett tag till.

Titel: I hemlighet begravd
Författare: Viveca Sten
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
ISBN: 9789137151038 
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson