Dockmakerskan - Elizabeth MacNeal

Den bok vi diskuterade i den här veckans bokcirkel var Dockmakerskan av Elizabeth MacNeal. Vi tyckte olika som vanligt, men för min egen del var jag väldigt förtjust i allt från det vackra omslaget till språket och karaktärerna.

Dockmakerskan utspelar sig i London på 1850-talet. Det är fattigt, smutsigt och tufft. Siri arbetar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär där hon syr dockor för att försörja familjen. Arbetet är slitsamt och Siri drömmer om ett annat liv. Därför blir hon hedrad när den prerafaelitiska konstnären Louis Frost frågar om hon vill stå modell för honom. Hon tackar ja och då öppnar sig en helt ny värld för henne. När hon besöker världsutställningen i London stöter hon på Silas som arbetar som uppstoppare av djur. Han tycker att han hans jobb borde få mer uppmärksamhet och när han möter Iris börjar han fantisera om henne, en fantasi som går över i besatthet. För Iris däremot har mötet inte satt några djupare spår och hon minns inte Silas alls. Något som gör att han känner sig förbisedd och kränkt vilket får katastrofala följder för Iris. Något som blir rent av livsfarligt.

Förutom att historien är spännande tycker jag att MacNeal är duktig på att beskriva karaktärer och miljöer. Det blir som en film i huvudet och till och med dofterna går att förnimma. Silas arbete med de uppstoppade djuren blir också en extra dimension i boken som är både skräckinjagande och fascinerande. En fråga vi diskuterade på bokcirkeln var vem som egentligen vill arbeta som uppstoppare? Vad som driver de människorna? Just här blir det lite kusligt men alla djuruppstoppare är naturligtvis inte läskiga. Relationen mellan Iris och hennes syster är också gripande beskriven och visar att blod är tjockare än vatten när det verkligen gäller. Däremot hade jag velat veta mer om hur det går i relationen mellan Iris och Louis. Historien slutar lite väl hastigt - men kanske gör det att MacNeal öppnar för en fortsättning?

Titel: Dockmakerskan
Författare: Elizabeth MacNeal
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
Betyg: 7/10
ISBN: 9789137153636

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson