Skuggjägaren - Camilla Grebe

Skuggjägaren tar avstamp på 40-talet i Stockholm där en ung kvinna hittas mördad. Det visar sig att hon blivit sexuellt utnyttjad och fastspikad i golvet. 30 år senare sker ett snarlikt mord i en förort till Stockholm. Ytterligare en ung kvinna hittas mördad. Även hon sexuellt utnyttjad och fastspikad i golvet. Finns det ett samband eller är det bara en slump? Händelser ända in i nutid visar sig hänga samman med morden vilket blir förödande för de poliser som arbetar med fallen. Främst de kvinnliga poliserna som slåss i en värld där manliga maktstrukturer bestämmer ordningen i poliskåren, men deras historia är också talande för hur samhället ser ut i stort ur ett kvinnoperspektiv.

Camilla Grebe berättar en storslagen deckarhistoria som spänner över flera decennier. Vi får följa fyra generationer kvinnliga poliser och deras kamp för att överleva i arbetslivet. Vi får följa det hat som kan komma ur någon som blir åsidosatt och oälskad. Men framför allt är det ett stycke samtidshistoria som blandar kvinnohistoria och samhällskritik med en skickligt konstruerad mordgåta. Grebe knyter skickligt i hop alla trådar och lämnar ingenting åt slumpen. Skuggjägaren belönades i november 2019 med priset för Årets bästa kriminalroman. Det är bara att hålla med Svenska Deckarakademin. Camilla Grebe är en lysande deckarförfattare och priset var mycket välförtjänt.

Ett tips är också att läsa Camilla Grebe från början. Jag fastnade direkt för hennes böcker som hon skrev tillsammans med sin syster Åsa Träff. Serien om psykologen och psykoterapeuten Siri Bergman inleds med boken Någon sorts frid och innehåller fem böcker. Hennes författarskap fortsätter sedan tillsammans med Paul Leander-Engström som hon skrev tre böcker tillsammans med varav den första heter Dirigenten från Sankt Petersburg. När hon tog klivet ut och började skriva själv tycks allt ha fallit på plats. Debutromaren i eget namn heter Älskaren från huvud och följdes upp av Odjuret och Dvalan och nu alltså suveräna Skuggjägaren.

Titel: Skuggjägaren
Författare: Camilla Grebe
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2019
ISBN: 9789146235552
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson