Där inget vissnar längre - Ambrose Parry

När min vän Jenny aka Bokmalen anordnade succékonceptet Bok och vin i veckan stod en historisk spänningsroman på agendan. Precis som Dockmakerskan, som jag recenserade tidigare och som vi också diskuterade i en bokcirkel nyligen, utspelar den sig i Storbritannien i mitten på 1800-talet. Att läsa två så lika böcker i princip samtidigt gjorde att koncentrationen var på topp och precis som Dockmakerskan så tyckte jag också mycket om Där inget vissnar mera av Ambrose Parry. Medan Dockmakerskan utspelar sig i London tilldrar sig Där inget vissnar mera i skotska Edinburgh. Men det är liknande miljöer, lika fattigt och lika hemska dofter som nästan går att förnimma. På plats i Persgården på Bok och vin var Cecilia Ahrfeldt som arbetar med marknadsföring på förlaget Southside Stories som gett ut boken i Sverige. Mycket intressant samtal mellan Jenny och Cecilia föregick bokcirklandet. Bland annat avslöjade Cecilia att titeln på boken är en textrad i psalmen En vänlig grönskar rika dräkt. Sådant värdelöst vetande älskar jag.

Där inget vissnar mera handlar om den unga läkarstudenten Will Raven som får praktik hos en av Edinburghs mest erkända medicinare, dr Simpson. Han blir också inneboende hos dr Simpson och mycket av samtalet i hemmet handlar om naturvetenskap, och i synnerhet de nya rönen om att söva patienter med eter. Will Raven har dock svårt för att fokusera på ämnet obstretik och gynekologi eftersom de födande kvinnorna han kommer i kontakt med får honom att minnas det hemska öde som drabbade en ung kvinna som stod honom nära. Flera döda kvinnor dyker upp i Edinborgh vilket tvingar Simpson och Raven att inse att någon utför tveksamma aborter som ofta innebär döden för de gravida kvinnorna. Men det är ingenting som polisen prioriterar eftersom de är fattiga och ofta horor och inte mycket värda. Hos dr Simpson bor också hushållerskan Sarah som till en början inte tycker om Will Raven alls. Men så småningom inser hon att han är rätt okey ändå och tillsammans ger de sig ut i Edinburghs mörkaste kvarter för att leta reda på den som tycks döda gravida kvinnor genom sina behandlingar.

Där inget vissnar mera är en mycket spännande och annorlunda historisk roman som också ger mycket kunskap om medicin. Ambrose Parry är pseudonym för författarparet Chris Brookmyre och Marisa Haetzman som också är gifta i verkligheten. Haetzman har över 20 års erfarenhet som narkosläkare vilket märks tydligt i de intitierade resonemangen kring hur eter verkar som ges väldigt mycket plats i boken. Men eftersom det är så skickligt kopplade till själva intrigen så stör inte det alls. Ambrose Parry är också mycket skickliga på att beskriva svärtan i karaktärerna och när den dramatiska upplösningen kommer är den både oväntad och dramatisk. Det mycket vackra omslaget är också värt att nämna.

Titel: Där inget vissnar mera
Författare: Ambrose Parry
Förlag: Southside Stories
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188725448
Betyg: 7/10









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson