Går genom vatten går genom eld - Christian Unge

Blev lite nyfiken på Christian Unges serie om läkaren Tekla Berg som varje dag ställs inför nya utmaningar i sitt arbete vid akutmottagningen på Nobelsjukhuset i Stockholm. Första boken i serien Går genom vatten - går genom eld kom i mars förra året, men det är först nu jag läst den.

Tekla Berg är en mycket speciell läkare. Förutom att hon är stresstålig och inte rädd för att kasta sig in i det varierande arbetet på en akutmottagning har hon också fotografiskt minne och glömmer ingenting. Hon känner igen ansikten och ser samband som hon har stor nytta både i sitt yrke och privat. När ett höghus i Stockholm brinner tyder mycket på att det är en terrorattack. Tekla Berg är först på plats och får ta hand om svårt brännskadade personer. Branden blir också en kamp mellan Nobelsjukhuset och ett sjukhus i Uppsala om vilket sjukhus som ska få mest medel till sin verksamhet. Det gör att sjukhusdirektören ser det som extra viktigt att göra ett gott jobb. För Tekla blir det också personligt när hon får anledning att misstänka att en svårt brännskadad man hon räddar livet på kan vara hennes försvunna bror vars missbruk gjort att han hamnat i trubbel. Bland annat har han fastnat i kriminella nätverk som drivs av starka människor som gör allt för att rädda sina familjeimperium.

Christian Unge är själv läkare och har tidigare skrivit den självbiografiska boken Har jag en dålig dag kanske någon dör. I serien om Tekla får man följa med bakom kulisserna på sjukhuset och följa vårdarbetet, men han skildrar också maktspelet på ledningsnivå på ett initierat sätt. Jag blir imponerad av Tekla Berg och hennes förmåga att fatta kloka beslut i den ofattbara stress som råder på en akutmottagning där en läkares arbetsinsats kan vara skillnaden mellan liv och död. Hon är oförutsägbar men inte alltid så snäll mot sig själv. Uppväxten i en missbrukarmiljö har satt sin prägel på henne. Jag tycker Christian Unge skickligt väver samma sina medicinska kunskaper med en spännande kriminalhistoria i ett rasande tempo. Jag ser fram emot del 2 om Tekla Berg.

Titel: Går genom vatten - går genom eld
Författare: Christian Unge
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2019
ISBN: 9789113080543
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson