Stephanie Mailers försvinnande - Joël Dicker

 600 sidor traditionell pusseldeckare med hur många tvära kast som helst. Så kan man sammanfatta Joël Dickers uppföljare till succén "Sanningen om fallet Harry Quebert" som heter "Stephanie Mailers försvinnande". Boken om Harry Quebert var inte lik något annat jag läst. Joël Dicker är en mästare på att leverera spänning och han vrider och vänder på allt och alla så det till slut inte går att lita på någon. "Stephanie Mailers försvinnande" är uppbyggd på samma sätt. Mängder med karaktärer som visar sig ha olika förhållande till varandra. Den känner den, och den känner den, vem är på riktigt och vem är på låtsas, vad är fakta och vad är fiktion? Inte helt lätt att veta.

I slutet av juli 1994 drabbas den lilla orten Orphea i Hamptons av ett fruktansvärt dåd. Borgmästaren och hans familj skjuts i hjäl tillsammans med Meghan Padalin som är ute och joggar och råkar springa förbi, som det ser ut. En man döms för dådet men 20 år senare kontaktas polisen av journalisten Stephanie Mailer. Hon påstår att det är fel man som dömts och att hon hittat omständigheter som gör att polisen måste titta på fallet igen. När Stephanie försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att de måste öppna fallet igen. I samband med polisens arbete kommer familjehemligheter, fejder och annat upp i ljuset som gör att det är omöjligt att veta vem som är den skyldige.

Joël Dicker driver allt till sin spets. När man tror att det är på ett visst sätt, kastas allt om och det blir på ett helt annat sätt. 600 sidor är i mesta laget, i bland spårar historien ur helt och hållet. Joël Dicker skulle kunna hålla på och kasta om sina historier in absurdum och kasta in nya tvära kast i historierna och nya karaktärer hur länge som helst. Men det är annorlunda, spännande och miljöer och karaktärer är mycket levande beskrivna. Det är lätt att föreställa sig hur den pittoreska byn Orphea ser ut. Men det hade räckt med, säg 400 sidor, för att få in hela historien och mer därtill.

Titel: Stephanie Mailers försvinnande
Författare: Joël Dicker
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 9789137153582
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson