Min syster seriemördaren - Oyinkan Braithwaite

Ayoola är så ofattbart vacker att hon kan få vilken man hon vill, och en vacker kvinna kan väl inte vara psykopat, eller?  I veckan träffades Bokkvartetten igen och den här gången stod en afrikansk bok på agendan, nämligen Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite. Det är en bok som blivit väldigt omtalad och som vunnit flera priser. Bland annat Los Angeles Times award för bästa thriller. Att jag valde den beror på titeln så klart. Dessutom är omslaget mycket inbjudande.

Min syster, seriemördaren handlar om Korede, som hastigt och lustig måste lämna sin måltid, när hennes syster Ayoola ringer och behöver hjälp. Hon har just tagit livet av ytterligare en man, den tredje, och behöver hjälp att städa undan bevisen. Ayoola hävdar självförsvar, men tredje gången innebär att hon räknas som en seriemördare. Korede vet att hon borde gå till polisen men blod är tjockare än vatten och hon älskar sin syster. Men när Ayoola får i hop det med en man som Korede också är väldigt förtjust i och har älskat sedan första gången hon träffade henne hamnar alltihop i ett annat läge. Att gå till polisen skulle innebär att Korede måste offra sin syster - frågan är om hon är kapabel till det?

Min syster, seriemördaren är en rak, kort och koncis historia om en vacker kvinna som kan få vilken man hon vill. Systern är bortskämd och när männen hon dejtar inte duger dödar hon, som om det vore den mest naturliga sak i världen. Hennes syster har ett betydligt mer alldagligt utseende och hamnar ständigt i skuggan av sin vackra lillasyster. Men det är alltid Korede som ställer upp. Boken är en historia om systerskap och att alltid finnas där, men det hela blir extra tillspetsat när det handlar om att städa upp efter grova brott. Korede vet med sig innerst inne att hon borde agera annorlunda, men det är inte så enkelt som man kan tro att ange sin syster. Det finns väl ingen som skulle tro på henne, att en så vacker men hopplöst slarvig kvinna, skulle kunna vara seriemördare? I bakgrunden ligger också en komplicerad familjerelation. Deras mamma har ett gott öga till systern som hon ser som sin favorit. Ytterligare något som gör alltihop svårare att hantera. Samtidigt som det hela tiden ges återblickar till deras numera döda pappa som också visade upp tecken på att vara psykopat. Något som kanske skapar en viss förståelse för varför Ayoola är som hon är. Rent filosofiskt är det en mycket intressant bok att diskutera. Att döda i självförsvar skulle kunna vara en förmildrande omständighet, men är det egentligen det Ayoola gör? Eller blir hon bara trött på dessa män och ser dem som förbrukningsmaterial? Det är frågan.

Titel: Min syster, seriemördaren
Författare: Oyinkan Braithwaite
Förlag: Lind & co
Utgiven: 2020
ISBN: 9789178616503
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson