Nollpunkt - Jørn Lier Horst och Thomas Enger

Båda två har skrivit flera riktigt bra spänningsromaner var för sig. Nu har Jørn Lier Horst och Thomas Enger skrivit sin första spänningsroman i hop. Nollpunkt är en traditionell pusseldeckare om det udda paret polisen Alexander Blix och kändisbloggaren Emma Blix och första boken i den nya serien Blix och Ram. Jag blev väldigt nyfiken när jag såg den eftersom jag läst författarnas tidigare alster med stor behållning. Speciellt Jørn Lier Horsts böcker om kriminalkommissarie William Wisting är en stor favorit med sina djupa, eftertänksamma och mörka berättelser..

Nollpunkt inleds med att norska löparstjärnan Sonja Nordström aldrig dyker upp på lanseringen av sina kontroversiella självbiografi. Emma Ramm åker till Nordströms hus för att se vad som hänt. Där ser hon tecken på strid och en lapp med siffran 1 upptejpad på TV:n. Polisen Alexander Blix plågas fortfarande av ärren efter att ha tvingats döda i tjänsten 19 år tidigare. Han sköt i hjäl pappan till en liten flicka vilket han inte kan glömma. Han blir den som får ta hand om utredningen som så småningom eskalerar. Fler kändisar dödas och Blix och Ramm tvingas samarbeta. Så småningom inser de att det pågår en nedräkning där siffrorna 1-10 spelar en stor roll. Ska de hinna stoppa den bestialiske seriemördaren innan det är för sent?

Det är rappt, enkelt och spännande. Men inte särskilt djupt och välskrivet, men det finns helt klart något att bygga på. Jag ser stora likheter med De underkända av Hjort/Rosenfeldt där en seriemördare ger sig på de som blivit kända på, som han tycker, fel premisser. I detta fallet trots att de inte har den allmänbildning han tycker borde krävas. Lite är det så här också. Att vissa blir kända och får uppmärksamhet kan få andra människor att känna mindervärdeskomplex. Så till den milda grad att det är värt att döda för. Ser fram emot att följa det udda paret Alexander Ramm och Emma Blix i fler böcker.

Titel: Nollpunkt
Författare: Jörn Lier Horst/Thomas Enger
Förlag: Wahlström och Widstrand
Utgiven: 2020
ISBN: 9789146236191
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson