Albatross - Ann Cleeves

Jag var väldigt förtjust i flerfaldigt prisbelönta deckarförfattarinan Ann Cleeves böcker om polisen Jimmy Perez och Shetlandsserien. Böckerna om Vera Stanhope däremot gick mig rätt spårlöst förbi. Efter att ha läst den första i serien var det inte aktuellt att fortsätta. Böckerna i Shetlandskvartetten däremot var  intressanta ur ett deckarperspektiv, men inte minst var det Ann Cleeves skildringar av miljön på Shetlandsöarna som gjorde att jag blev fast. Karaktärerna kontra beskrivningarna av det karga landskapet gjorde att Ann Cleeves böcker var något helt nytt och dessutom rätt spännande mordgåtor.

Jag blev väldigt nyfiken när hon nu dyker upp med en ny poliskaraktär som hon kallas Matthew Venn och som jobbar i North Devon-området. Ett område där Cleeves själv ska ha tillbringat stora delar av sin barndom. Första boken i serien heter Albatross och inleds med att en man hittas mördad på en strand. Han har blivit knivhuggen och har en albatross tatuerad i nacken. Matthew Venn står utanför kyrkan och betraktar sin fars begravning på avstånd. Venn är uppvuxen i en strikt frikyrklig familj som han tappar kontakten med när han väljer att ta avstånd från tron. Nu bor han tillsammans med sin partner Jonathan och arbetar som polis. Venn blir engagerad i fallet med den mördade mannen och det hela leder till Woodyard, ett center för psykiskt sjuka och förståndshandikappade där Jonathan arbetar. Där brukar också två förståndshandikappade kvinnor, Christine och Lucy, vistas.  Det visar sig också att den mördade mannen har en koppling till centret och att han haft sällskap med Lucy på bussen varje dag där de två blivit vänner. Fallet tar Matthew och hans kollegor tillbaka från förr där de tvingas möta människorna och de obehagliga hemligheter de döljer.

Ann Cleeves skriver lågmält men vackert. Mordgåtan är varken särskilt blodig eller grym. I stället är det människorna, deras personligheter och de val de gjort i livet historien kretsar kring. Något som så småningom leder fram till de grymma handlingar de båda svaga kvinnorna utsätts för och också den mördade mannen som har andra sidor än vad någon kunde tro. Utsatta och svaga människor kan råka ut för grymma handlingar av de som de sitter i beroendeställning till och Cleeves beskriver det riktigt rysligt. Jag tycker om Matthew Venn och människorna han omger sig med. Men återigen är det miljöbeskrivningarna och landskapet som bidrar till att göra Ann Cleeves böcker så speciella. Nu vill jag åka till North Devon också.

Titel: Albatross
Författare: Ann Cleeves
Utgiven: 2020-03-10
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 9789100181505
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson