Bara ett litet mord - Carin Hjulström

En blandning av Agatha Christie och Morden i Midsomer. Så beskriver Carin Hjulström själv sin bok Bara ett litet mord och det stämmer faktiskt väldigt bra. Boken är den första i en planerad serie om Säbyholms gröna fingrar i genren "cosy crime" - lite småmysig deckare utan alltför blodiga mord eller rafflande intrig. Något som passar bra i dessa tider av social distansering och som ett litet avbrott från all coronarapportering.

Boken handlar om den berömda dramatenskådespelerskan Siri som hjälper sin brorson Anton som helt plötsligt har fått en plantskola på halsen. Siri själv är stukad av kärleksproblem i storstan och har tagit en paus från det livet. Den idylliska miljön i Säbyholm skakas dock plötsligt av ett mord och den rutinerade polisen Olle kallas in. Samtidigt som Siri och Anton kämpar för att få liv i handelsträdgården blir de inblandade i intriger som innehåller allt från kriminalitet till kärlek. Siri själv tvingas ta itu med sitt trassliga kärleksliv som beskrivs som taget direkt ut me too. Även prästen är med på ett hörn som sig bör och pubägarinnan som också har ett och annat att säga till om - i alla fall när det gäller skvaller.

Jag har tidigare läst Carin Hjulströms böcker om journalisten Frida Fors som jag tyckt mycket om. En hel del igenkänning för mig som journalist på en landsortstidning. I sin nya serie skapar Carin Hjulström en mängd fascinerande och charmiga karaktärer som får liv i den idylliska miljön. Extra trovärdigt blir det eftersom Hjulström bor på platsen och historierna har dykt upp i huvudet under promenader och cykelturer i området. Vi diskuterade boken i Bokvartetten och var rörande överens om att det är småmysig och inte särskilt blodig eller rafflande, men att det är en bok som passar perfekt i dessa tider när det är mycket annat som känns jobbigt.

Titel: Bara ett litet mord
Författare: Carin Hjulström
Utgiven: 2020
ISBN: 9789137153780
Betyg: 5/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson