Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Where the Crawdads sings, eller Där kräftorna sjunger, som den svenska översättningen heter har legat på New York Times bästsäljarlista i över ett år. Den var den bok som såldes mest i USA 2019. Jag fick tips om den av min bokvän Jenny (Bokmalen), som läst den på engelska och tyckte mycket om den. Därför var jag snabb med att läsa den svenska översättningen som just kommit.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens handlar om Kya Clark som växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust i den amerikanska södern. Familjen är fattig och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av, till och med hennes mamma. Till slut är det bara Kya kvar och hon tvingas överleva helt ensam, isolerad från omvärlden med fiskmåsarna som vänner. Byborna tror Kya är en märklig enstöring och sprider elaka rykten om henne. Hon är mest känd under namnet Träskflickan.

Själv kämpar Kya på ute i våtmarken där hon bygger upp en tillvaro som inte många känner till. Bland annat har hon lärt sig läsa och faktiskt skaffat en och annan vän. Men av förklarliga skäl har hon svårt att lita på en enda människa. Speciellt efter att hennes vän Tate börjat på collage och dyrt och heligt lovat att han ska komma tillbaka till henne. Men det gör han inte. I stället börjar hon umgås med snygge quarterbacken och fotbollsstjärnan Chase Andrews. När han hittas död i närheten av Kyas hem riktas förstås misstankarna mot Kya. Sakta med säkert börjar sanningen nystas upp kring Kyas liv och snart blir byborna varse att hon är en helt annan än de först trodde.

Där kräftorna sjunger är en gripande historia om utanförskap, svek och misstänksamhet mot det som är annorlunda. Men också om vänskap och att våga gå sin egen väg. Delia Owens beskriver miljön i våtmarkerna i den amerikanska södern på ett mycket detaljerat och trovärdigt sätt. Storyn är visserligen lite förutsägbar i bland, men spännande och driven. Rädslan för det som är annorlunda kan i bland göra människor både elaka och riktigt grymma, något som vi ser alldeles för mycket av i många sammanhang. När det fenomenet dessutom ställs mot de som vägrar att ta någon skit, blir i bland konfrontationerna kraftiga. Det är den här boken ett bevis för. OBS! Den kommer inte ut förrän den 29 april i Sverige men den är väl värd att vänta på.

Titel: Där kräftorna sjunger
Författare: Delia Owens
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020-04-29
ISBN: 9789137154831
Betyg: 8/10

Kommentarer


 1. Sommarboktips:
  Här är min roman Spegeln i rummet utanför. En delvis historisk roman om kvinnoöden.

  ”Så småningom kommer huvudkaraktären från år 1673 till Sankt Annas skärgård och till Sanden från Finnveden, Småland. På hästryggen utklädd till man får vi följa Elsas gropiga resa. Historiska vingslag, fiktiva och sanna händelser. Huvudkaraktären från år 2006 befinner sig i Sanden. Susets inre resa tar henne till år 1673 genom en skrivbok.”

  Kvinnan i centrum i mina romaner!

  ”Boken tar upp kvinnors utsatthet och ”objektifieringen” av kvinnor. #MeToo berörs på många sätt. Den tar upp kvinnorörelsen och kampen för att kvinnor ska behandlas med respekt och inte är mäns ”ägodelar” som de gör som de vill med. Även kärlek och vänskap är viktiga beståndsdelar.”/ BOOKSBYMARIE

  Finns på Storytel, Adlibris, Bokus, med fler.


  Ha det så bra i sommar!
  Stina

  Stina Nilsson Bassell
  stina.bassell@tele2.se

  författarsida
  https://stinanilssonbassell.wordpress.com/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kodnamn Flamingo - en perfekt bokcirkelbok

Nattsångaren - Johanna Mo