Requiem på Dimön - Mariette Lindstein

Jag har tidigare skrivit om Mariette Lindsteins böcker i den här bloggen. Dels serien om Franz Oswald och sekten ViaTerra på Dimön men också om den senaste serien om tvillingarna Dani och Alex och Pilgrimsfalkens väktare. Mariette Lindstein har själv ett förflutet i Scientologkyrkan i USA och därför blir hennes böcker om sekterism så trovärdiga eftersom hon själv har upplevt det hon skriver om.

Requiem på Dimön är den fjärde och fristående fortsättningen på de tidigare böckerna om sekten på Dimön. Två år har gått sedan Franz Oswald fick en stroke i samband med att han räddade en ung kvinna, Julia Frisk, från döden vid klipporna på Dimön. I samband med händelsen offrade Franz en av sina tvillingsöner, Vic, som dog. Nu börjar Franz återhämta sig efter stroken. Julia Frisk, som är dotter till Sofia Bauman, en av huvudkaraktärerna i de tidigare böckerna arbetar som journalist och är tillsammans med Franz andre son, Thor. I takt med att Franz mår bättre ju mer sugen blir han på att återvända till Dimön. Det blir verklighet när han iscensätter experimentet Requiem på Dimön. Ett antal människor med ett tvivelaktigt förflutet ska få sona sin brott efter Franz Oswalds regler samtidigt som det hela direktsänds på nätet.

När tidningen Julia arbetar på vill ha en intervju med Oswald visar det sig att den enda han låter sig intervjuas av är - Julia. Trots att alla avråder henne från att åka till Dimön tar nyfikenheten över och hon ser en chans att avancera inom journalistyrket. Som vanligt blir det som händer på Dimön oförutsägbart och kusligt, samtidigt som Franz Oswald då och då drabbas av oförklarliga känslostormar. Framför allt när Julia är i närheten. Vad vill han egentligen - eller framför allt vad vill hon? Det psykologiska spelet mellan Franz och Julia framträder allt mer tydligt, men vem är egentligen den starkare? Har Franz Oswald fått någon som utmanar honom på riktigt, som han inte kan sätta sig över?

Som vanligt skriver Mariette Lindstein initierat och trovärdigt om livet i en sekt. Hon tar handlingen vidare och det känns som en helt naturlig fortsättning, som något helt nytt. Det finns helt enkelt mer att berätta om Dimön och Franz Oswald utan att det blir uttjatat. Lindsteins sätt att skriva är suggesivt och ger en krypande känsla av att något fruktansvärt ska hända. Det är mycket spännande och en riktig bladvändare. I denna boken ger ändå Franz Oswald intrycket av en osäkerhet och känslosamhet, ja en mänsklighet som inte är lik honom och som jag absolut inte litar på. Lindstein vill få oss att tro att Julia har den inverkan på honom men frågan är hur det är med den saken? Sektledaren smider helt klart ytterligare planer, kanske Julia också, vilket gör att jag verkligen ser fram emot den fortsättning som ska komma.

Titel: Requiem på Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgiven: 2020
ISBN: 9789150947106
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson