Scener ur hjärtat - Malena Ernman och Svante Thunberg

Det är en märklig tid vi lever i  just nu. Typ alla evenemang är inställda och vi uppmanas att minimera de sociala kontakterna och helst inte träffa någon. I mitt bibliotek kan dock fyra personer sitta med gott om avstånd till varandra. Därför valde vi att köra bokcirkel nyligen ändå. Vi diskuterade Malena Ernman och Svante Thunbergs bok Scener ut hjärtat, en bok som blev en bra bok att diskutera, trots att vi var rätt överens i våra omdömen.

Nog för att jag som förälder i bland suckat och tänkt att mina barn är jobbiga, men under läsningen av Scener ur hjärtat får föräldraskapet ytterligare ett perspektiv. Operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg berättar mycket öppet och ärligt om hur det är att vara föräldrar till två väldigt speciella barn. En av döttrarna är klimataktivisten Greta Thunberg som de flesta av oss numera vet vem det är. Hennes lillasyster Beata däremot är inte riktigt lika känd för allmänheten ännu, men hon är på väg att bli. Hon sjöng till exempel i senaste avsnittet av Skavlan tillsammans med sin mamma och att hon har en fantastisk röst råder ingen tvekan om.

Men döttrarnas uppväxt har varit extremt tufft. Det står klart efter ha läst boken. Föräldrarna får hela tiden kämpa för att flickorna ska få rätt hjälp av samhället. Bara att kunna gå i skolan blir en enorm kamp. En dotter med Aspbergers och en med ADHD och alla symptom det innebär, till exempelvis ätstörningar, är minst sagt en utmaning för föräldrarna att hantera. Jag är fascinerad av hur hängivna Ernman/Thunberg varit för att skapa en dräglig tillvaro för sig själva och döttrarna, även om det står klart att det stundtals varit jobbigt, ja rent av omänskligt att hantera.

Boken handlar också mycket om hur familjen ser på klimatets påverkan på vår jord. De är utan tvekan mycket pålästa och vet vad de pratar om. De har fått chansen att träffa ansedd forskare som styrker deras åsikter och jag beundrar verkligen det ihärdiga arbetet för att få oss alla att bli medvetna om klimatkrisen och vad vi ska göra för att minska utsläppen. Men det är ändå familjebiten som är det mest intressanta och som jag bär med mig efter att ha läst boken.

Titel: Scener ur hjärtat
Författare: Malena Ernman/Svante Thunberg
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2018
ISBN: 9789177951117
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson