Ett enda andetag - Gabriella Ullberg Westin

Jag är mycket förtjust i och har läst samtliga böcker i serien om Morden i Hudiksvall och polisen Johan Rokka. Gabriella Ullberg Westin har skapat ett porträttgalleri som är trovärdigt både när det gäller kompetens och känslor, men inte minst är det riktigt spännande. Sjätte boken i serien Ett enda andetag är inget undantag men den här gången har Ullberg Westin verkligen skapat en aktuell bok. Att mitt under rådande coronapandemi skriva om ett dödligt virus som hotar hela världen är ju en tajming utan dess like.

Handlingen inleds med att en svårt sjuk och misshandlad kvinna kommer in till akuten i Hudiksvall. Hon vill inte uppge vad hon råkat ut för, men det står ganska snart klart att misshandeln inte är det värsta. Kvinnan visar sig nämligen också vara svårt sjuk i något som liknar smittkoppor. När det går upp för sjukvården vad det innebär sätts alla skyddsapparater i gång för att spåra smittspridning och vad det egentligen är som ligger bakom händelseförloppet. Uppenbarligen är det någon som medvetet spridit ett virus i samhället.

Johan Rokka och Janna Weissman är kollegor vid Hudiksvallspolisen. Att de båda har känslor för varandra är uppenbart men vilken typ av känslor? Just nu är de bara kollegor, men när Janna utsätts för attentat kan Rokka inte låta bli att engagera sig i hennes liv igen. Till att börja med rent yrkesmässigt, men så småningom allt mer känslomässigt. Det visar sig nämligen att attentatet mot Janna hänger i hop med spridningen av viruset och händelserna visar sig hänga samman med Jannas förflutna. I sviterna efter uppbrottet från Rokka har hon nämligen börjat umgås med sin bästa vän från skoltiden igen, men har vännen verkligen rent mjöl i påsen? När Janna rövas bort inleder Rokka jakten på henne och det blir en kamp mot klockan, Ska han hinna hitta henne innan hon smittas av viruset?

Samtidigt som boken skickades till tryck bröt coronapandemin ut i Kina och spred sig så småningom ut i världen. När hon började researchen inför boken hade Gabriella Ullberg Westin inte en aning om hur nära verkligheten hon skulle komma. Det står att läsa i följebrevet till boken att intresset för ämnet grundar sig i den sjukliga bacillskräck hon själv utvecklade och led av i många år. Något som fick henne att skriva boken med Rokka och Weismann som huvudkaraktärer. Boken är bra, spännande och driven. Att läsa den samtidigt som jag läser en massa verkliga artiklar om coronaviruset gör att det i bland är svårt att veta vad som är verkligt och vad som är fiktion. Det går liksom inte att bara tänka att det där är bara en bok när coronapandemin faktiskt pågår på riktigt. Det ger så klart boken en dimension till men tyvärr slutar det inte riktigt lika lyckligt i verkligheten där redan miljontals smittats och hundratusentals dött över världen. I bland överträffar verkligheten dikten som det heter.

Titel: Ett enda andetag
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgiven: 2020
ISBN: 9789150947144
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson