Ödesmark - Stina Jackson

Jag var mycket förtjust i Stina Jacksons debutroman Silvervägen som också hyllades av recensenter. Svart, suggestiv realism om livet i en glesbygd och vad det gör med människor att vara så där ensamma. Där försvann en flicka från väg 95 mellan Arvidsjaur och Skellefteå och berättelsen som ledde fram till vad som hade hänt henne innehöll det mesta. Skickligt byggda karaktärer och en spänning och skräck som var närvarande i de mest vardagliga situationer. Helt rätt med all uppmärksamhet och alla priser boken fick.

I uppföljaren Ödesmark får vi följa Liv, som bor tillsammans med sin far Vidar och sonen Simon. Hon arbetar på byns bensinstation och träffar i bland Johnny, som hyr grannhuset, för att ha sex. I övrigt händer inte så mycket i den lilla byn för hennes del. Simon har ingen pappa, har skaffat flickvän och är på väg bort från Liv och Vidar. I närheten bor ensamma pappan Liam som hela tiden lever med risken att bli av med dottern. Han försöker bygga upp ett liv men det finns få förutsättningar för det.

Alla pratar om och undrar varför Liv har blivit kvar i den lilla byn i innersta Lappland när hon haft chansen att flytta därifrån och upptäcka världen. Varför har hon egentligen stannat kvar hos sin far under alla år? Människor pratar också om den förmögenhet som Vidar byggt upp genom skogsaffärer och som ligger gömd i husets kassaskåp. Vilket lätt villebråd han skulle vara för den som ville råna honom, något Liam och hans bror Gabriel naturligtvis har koll på.

En dag försvinner Vidar och återfinns senare död, skjuten, i skogen. I samband med Vidars död rullas många historier upp och mer och mer kommer fram om det liv som pågått bakom dörrarna i huset där Liv bott med sin far och son. När upplösningen kommer är den lika oväntad som tragisk, men ändå helt logisk.

Jag skrev i veckan en recension på Camilla Läckbergs nya bok Vingar av silver och om hur svårt det kan vara med en uppföljare till en bok som blivit en succé. Men Stina Jackson gör det igen. Ödesmark är till och med bättre än Silvervägen tycker jag. Den är ingen traditionell deckare utan mer en mörk skildring om vad som kan hända med människor som tvingas utstå tillräckligt mycket smärta. Historien är också en skildring av hur vi påverkas av arv och miljö och vad som kan hända när skräcken finns i den närmaste familjen.

Titel: Ödesmark
Författare: Stina Jackson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789100178222
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson