Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

Den här gången har Bokkvartetten diskuterat Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. En bok om ett fiktivt rockband (med tydliga influenser från ett band som Fleetwood Mac kan jag tänka mig), skriven i intervjuform, lite dokumentär över det hela. Fungerar då greppet? Absolut. Det blir nära, det blir känslor, det blir hat, det blir kärlek, det blir smutsigt - det blir helt enkelt rock'n roll. Som ett reportage i Rolling Stone - och jag älskar det. Men så är jag ju rocker också.

Under 70-talet var Daisy Jones & The Six rockbandet på allas läppar. Deras album sålde som smör, de turnerade och uppträdde inför utsålda arenor tills den dagen 1979 när bandet helt plötsligt splittrades. Ingen visste varför - fram tills nu när medlemmarna berättar för en journalist vad det var som egentligen hände. Bandmedlemmarna har så klart olika uppfattningar om sanningen. Där är bandets huvudperson Billy Dunne, keyboardisten Karen och övriga bandmedlemmar. Men en sak är de överens om och det är att när karismatiska sångerskan Daisy Jones kom in i bandet The Six förändrades allting.

Daisy Jones växte upp i Los Angeles på 60-talet och redan i tidiga tonår smiter hon in på de rätta rockklubbarna. Målet är att få kontakter så hon kan förverkliga sin dröm om att själv bli rockstjärna. Med sin karisma, fantastiska röst och magiska skönhet gör hon avtryck på sin omgivning. När hon möter frontmannen i The Six Billy Dunne skapas magiska musikupplevelser.

Berättelsen är skriven i intervjuform. Lite ovant inledningsvis, men sedan inget man tänker på. Storyn är i fokus och man lär sig till slut vilken bandmedlem som säger vad och deras personligheter. Även om det är ett fiktivt band känns karaktärerna verkligen och det finns till och med texter till alla låtarna trots att de aldrig skrivits musik till. Taylor Jenkins Reid beskriver musikvärlden mycket trovärdigt och förskönar varken användningen av droger eller de bråk och slitningar som uppstår. Boken har en raffinerad twist som jag inte alls var beredd på.

Jenkins Read skriver på ett sätt som tar läsaren med in i turnébussen, in på hotellrummen och till och med ut på scenen. Det är så innerligt berättat att när Billy Dunne och Daisy Jones sjunger hiten "Honeycomb" vid ett tillfälle både ser och hör jag Bradley Cooper och Lady Gaga sjunga "Shallow" på Oscarsgalan. Detta är en av årets bästa böcker.

Titel: Daisy Jones & The Six
Författare: Taylor Jenkins Reid
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2020
ISBN9789189007680
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson