Den andra dottern - Alex Dahl

För ganska precis ett år sedan var det omslaget som fick mig att läsa Den oönskade av norska författarinnan Alex Dahl. Ett relationsdrama om en liten pojke som hamnar i norska Sandefjord - utan föräldrar. Det visar sig att han tagits om hand av ett par missbrukare de senaste åren. När hans "mamma" hittas död hamnar han hos Cecilia och hennes familj. Är det av en tillfällighet - eller vet Cecilia mer än hon ger sken av? Jag tyckte mycket om den boken. Nu har jag läst uppföljaren Den andra dottern - också med barn i centrum.

Alison och hennes man Sindre råkar ut för det värsta föräldrar han tänka sig. Femåriga dottern Amalie drunknar - och de får frågan om de kan tänka sig att donera hennes organ. Något de tackar ja till mitt i katastrofen. En bit därifrån, i centrala Oslo, väntar den unga mamman Iselin på att hennes hjärtsjuka dotter Kaia ska få ett nytt hjärta. Det är det enda som kan rädda henne. När ett passande hjärta helt plötsligt dyker upp är det bara att bege sig in till sjukhuset för en hjärttransplantation. Kaia tillfrisknar och återvänder till skolan och livet som vilken liten flicka som helst. Men Iselin ser drag hos sin dotter hon inte sett förut.

Alison mår dåligt och hanterar sorgen efter Amalie med alkohol och lugnande, Hon har ett trassligt äktenskap med sin man Sindre. Den enda hon kan prata med om Amalie är den 14-åriga styvsonen Oliver. Men framför allt kan hon inte ge upp tanken på att det någonstans därute går omkring en liten flicka med hennes dotters hjärta. Oliver läser om att det finns något som heter cellminne som gör att mottagaren faktiskt kan ges vissa personlighetsdrag av donatorn. Genom en tidningsartikel får Alison reda på att det är Kaia som fått Amalies hjärta och hon blir besatt av tanken på att få träffa sin dotter igen. Med alla medel försöker hon nästla sig in i Kaias familj för att få sin dotter tillbaka igen. Steg för steg tar Alison sig allt närmare Iselin och Kaia.

Alex Dahl har en förmåga att skriva fängslande och oerhört gripande. Karaktärerna lever sitt eget liv och det är lätt att sätta sig in i var och ens situation. I bland blir de mänskliga tragedierna rent övermäktiga att hantera och jag tänker att; Varför läser jag det här? Men nånstans hittar hon det där lilla halmstråt som gör att man ändå vill läsa vidare. Ur ett filosofiskt och mänskligt perspektiv är handlingen i Den andra dottern oerhört intressant. Hur lång är man egentligen beredd att gå för att behålla sitt barn? Hade det varit okey att göra som Alison gjorde om hon varit tydlig med det från början? Alex Dahl är extremt skicklig på att knyta ihop handlingen trots att det finns både en, två och tre tänkbara scenarion. När upplösningen kommer är den ändå logisk - trots alla etiska och moraliska betänkligheter boken ger upphov till.

Titel: Den andra dottern
Författare: Alex Dahl
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113106380
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson