Den franska fotografen - Natasha Lester

I veckan har jag haft en sån där underbart rolig kväll som sätter guldkant på tillvaron - en kväll med mina vänner i Bokkvartetten. Den här gången hade vi läst Den franska fotografen av Natasha Lester och vi var allihop väldigt förtjusta i boken. Den har inte bara ett fantastiskt vackert omslag utan innehåller en storslagen historia om starka kvinnor under andra världskriget. En familjehistoria som väver ihop dåtid med nutid genom ett antal kvinnor som starkt sätter sin prägel på historien.

När modellen Jessica Mays karriär för ett abrupt slut lyckas hon övertyga sin arbetsgivare Vogue om att skicka henne till Paris som krigskorrespondent för att rapportera om andra världskriget. Som kvinna motarbetas hon av alla män trots att hon visar klart och tydligt att hon är beredd att kavla upp ärmarna och jobba hårt. De flesta män hon stöter på tycker inte att hon som vacker kvinna har något att göra i den tuffa manliga krigsmiljön som handlar om död och lidande. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt och de utvecklar en vänskap som ingen kan krossa trots att livet skiljer dem åt. 60 år senare får australiska D'Arcy Hallworth i uppdrag att åka till ett franskt slott för att gå igenom fotografierna från en mycket känd men bortglömd fotograf. Hennes liv tar där en ny vändning när hon får reda på saker om sin mor som hon inte haft en aning om och ställer hela hennes familjesituation på ända. 

Bokkvartettens omdömen om boken var intressant, gripande, feministisk, fin och stark bland annat. Det finns mängder av skildringar om andra världskriget men Natasha Lesters skildring är ur kvinnornas perspektiv, vilket gör den annorlunda. Hon beskriver starka kvinnor som tvingas kämpa för att bli tagna på allvar i den tuffa manliga världen som den militära ändå är. Hon beskriver en hel del riktiga svin till karlar som förstärker bilden av den manliga världen. Men genom kvinnornas berättelser får hon också fram en annan bild av kriget, men också en bild av att det också finns en hel del vettiga män. Boken är storslagen och känslig med ett fantastiskt språk. Inte minst beskriver Natasha Lester några av kärleksscenerna så berörande att man håller andan medan man läser. Som kvinnlig journalist i sportens världs om också är präglad av män, kan jag känna en viss samhörighet med Jessica May. Hur duktig man än är så blir könet en parameter i kritik och beröm, något det sällan blir för män.

Titel: Den franska fotografen
Författare: Natasha Lester
Förlag: Bazar förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789170285462
Betyg: 8/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson