Förmörkelsen - Karin Fossum

Mästaren av psykologiska kriminalromaner är tillbaka. Norska Karin Fossums författarskap har följt med mig länge - allt från debuten med Evas öga 1998. Hon fortsätter att nästla sig in i människors innersta och beskriva detta ur ett psykologiskt perspektiv. Hon hittar hela tiden nya infallsvinklar och skapar kriminalhistorier som inte liknar några andra. Ofta med den eftertänksamma kommissarien Konrad Sejer som huvudperson, tillsammans med sin kollega Jacob Skarre. I bland dröjer det flera år mellan böckerna, och nu har jag läst den senaste, Förmörkelsen.

Förmörkelsen är en mycket mörk skildring av två människor som mister sitt barn. Sylvi och Miele har tagit in på hotell tillsammans med sonen Elias, 15 månader. Morgonen efter faller lilla Elias från balkongen på sjunde våningen och dör omedelbart. Föräldrarna lämnar vitt skilda versioner om vad som egentligen hänt på hotellrummet den där morgonen, och skyller på varandra. Båda två frias eftersom det inte går att leda i bevis att någon av dem är skyldig till Elias död. Kommissarie Konrad Sejer kopplas in i ett tidigt skede och kan sedan inte släppa fallet. Han är fast besluten att ta reda på sanningen, inte minst för Elias skull.

Så småningom kommer det fram att äktenskapet mellan Sylvi och Miele är över sedan länge, och har kanske aldrig varit särskilt lyckligt. Boken beskriver ett destruktivt spel mellan två desperata människor, som båda är övertygade om att den andre är skyldig till Elias död. Både alkoholmissbruk och psykisk sjukdom med starka mediciner gör att minnesbilderna är något oklara. Karin Fossum kryper på ett obehagligt sätt in under huden på människor och är mycket duktig på att beskriva de allra trasigaste delarna av det mänskliga psyket. Det har vi sett också i tidigare böcker. Det är inte mycket ljus eller hopp utan det är människorna som inte alltid behöver vara på samhällets botten, men som ändå har det tufft av någon anledning, som Fossum beskriver. Förmörkelsen är den 14:e boken om Konrad Sejer. Den sticker inte ut på något sätt, men är en klassisk Karin Fossum som i mina ögon alltid levererar.

Titel: Förmörkelsen
Författare: Karin Fossum
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020
ISBN: 9789137154589
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson