Mannen som hyrde en familj - Susanne Brijker

Går det verkligen att skriva en hel bok om en man som hyr en familj? Är det inte en alltför konstruerad och tillrättalagd handling för att bli något som helst trovärdig? Det var med stor skepsis jag tog mig an boken som heter just det - Mannen som hyrde en familj. Men det blev inte alls som jag trodde. Det går nämligen alldeles utmärkt.

83-årige företagsledaren Gustav har inga planer på att trappa ner sin karriär. Men när han en dag får en stroke har han inget val. Han tvingas inse att han varken kan jobba vidare eller ta hand om sig själv i den stora villan utan måste flytta till ett äldreboende. Han tvingas också inse att han i sin iver att lyckas i yrkeslivet valt bort det som har med familj att göra, något han ångrar i efterhand. På äldreboendet är det något som blir jobbigt för honom, men att vara öppen med att han inte har någon familj är inget alternativ. Han bestämmer sig för att i stället hyra en familj som kommer och hälsar på honom för att hålla fasaden uppe.

Det visar sig inte vara det enklaste att hitta någon som vill ställa upp. Men till slut får Gustav kontakt med Christoffer, en ensam singelkille som tackar jag till att spela son till honom en gång i veckan mot betalning. Christoffer frågar sin granne Jessica om hon kan tänka sig att spela hans fru och Jessicas båda barn ska spela Gustavs barnbarn. Några extra tusenlappar i månaden är precis vad Jessica behöver så hon bestämmer sig också för att tacka ja. Tillsammans går till till äldreboendet en gång i veckan och vid högtider och låtsas vara den familj Gustav så innerligt saknar.

Susanne Brijker har skrivit en bok med mycket charm och känslor. Den till synes tuffa och okänsliga företagsledaren Gustav visar sig få oväntat starka känslor för både Christoffer och Jessica, men även "barnbarnen" Hampus och Emma. Han förser dem inte bara med pengar utan tar deras parti och hjälper till i kniviga situationer. Inte minst när Jessica får problem med sin ex Stefan som vill ha delad vårdnad om barnen trots att han inte är snäll. Det löser Gustav på sitt eget lilla sätt. Han visar sig vara en riktigt snäll gubbe till slut med ett stort hjärta. Det gör att man sitter med ett leende på läpparna efter att ha läst ut boken.

Titel: Mannen som hyrde en familj
Författare: Susanne Brijker
Förlag: HOI förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789176971956
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson