Nattsångaren - Johanna Mo

Jag har tidigare ingen relation till Johanna Mo och hennes böcker. Nattsångaren är den första boken av författaren som jag läser och det är också den första i serien kallad Ölandsbrotten. Det är visserligen en traditionell deckare på många sätt men ändå griper berättelsen tag då det finns många olika perspektiv på människornas handlande. Genom karaktärerna får jag som läsare att resonerande kring varför människor gör eller är på ett visst sätt. Till exempel vad som får en människa att döda och hur det är att leva nära någon som dödat. Det märks att Johanna Mo själv har erfarenheter av det då hennes syster var tillsammans med en av männen som anlitades för att mörda taxichauffören Dusanka Petrén 1991 (källa Romanus & Selling förlag).

I Nattsångaren är det polisen Hanna Duncker och Öland som står i centrum. När hennes pappa dör flyttar hon hem till Öland igen efter 16 år i Stockholm. Flytten till Stockholm var tätt sammankopplad med det som hände på Öland då. Hennes pappa dömdes nämligen för att ha dödat en äldre kvinna och bränt ner hennes hus. Nu är Hanna fast besluten att söka sitt förflutna och göra upp med det som hände en gång för alla.

Hon får jobb på Kalmarpolisen och den första utredningen hon får ta hand om är den som gäller mordet på 15-årige Joel. Pojken hittas död på en rastplats, knivhuggen till döds. Det visar sig att Joel är son till Hannas tidigare bästa vän Rebecka som hon övergav när hon flyttade till Stockholm. De båda har en komplicerad relation till varandra som inte blir lättare när Rebeckas son Joel nu hittats död. Hanna tvingas ge sig in och gräva i stora familjehemligheter, större än någon kunnat ana. Vem är egentligen Joel? Vem har velat honom illa?

Johanna Mo har skrivit en spännande och driven bok som inte går att lägga i från sig. Hon går mer på djupet i karaktärernas psyken och personligheter än i många traditionella deckare. Hon tar sig verkligen tid att utveckla varje karaktär, utan att skriva mig som läsare på näsan genom att vara övertydlig. Något jag brukar ha väldigt svårt för. Hon är duktig på att lämna åt mig själv att utveckla min egen relation till dem. Genom att varva nutid med tillbakablickar på den ödesdigra kvällen när Joel dog är det lätt att hänga med. Hon väver också skickligt samman flera parallella händelser och spår till en upplösning som är både dramatisk och oförutsägbar.

Titel: Nattsångaren
Författare: Johanna Mo
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189051003
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kodnamn Flamingo - en perfekt bokcirkelbok

Där kräftorna sjunger - Delia Owens