Fruset guld - Cilla och Rolf Börjlind

Att ta sig an en ny Cilla och Rolf Börjlind är som att träffa ett gäng gamla bekanta igen. Det känns som om jag känner Olivia Rönning, Tom Stilton, Abbas, makarna Olsäter och alla de andra rätt bra vid det här laget. Fruset guld är duons sjätte del om Olivia Rönning och Tom Stilton. De tidigare böckerna håller lite blandad kvalité, men alla är spännande, drivna, rätt förutsägbara men ofta med en oväntat tvist. Denna är inget undantag.

I Fruset guld hittas liket av en man i Arjeplogsfjällen. Det visar sig att han skjutits ihjäl 20 år tidigare. Fallet blir Olivia Rönnings första som utredningsledare. Hon skickas till fjällen för att undersöka vad som hänt, men på vägen dit kraschar helikoptern i dåligt väder. Olivia överlever men kan inte kontakta omvärlden. Samtidigt visar det sig att hon inte är ensam på fjället utan det finns fler som är där för att leta efter sanningen eller rent av dölja den. När Tom Stilton får höra vad som hänt Olivia lämnar han omedelbart Thailand för att hjälpa till med utredningen. Även förre chefen Mette Olsäter blir inkopplad liksom kompanjonen Abbas som har agentkompetenser som få.

Utredningen leder inte bara till de svenska fjällen utan också till Spanien och till Gambia dit Stilton och Abbas reser för att följa upp ett spår. Det visar sig, inte helt oväntat, bli riktigt farligt. På hemmaplan kommer Olivia, Mette och deras kollegor allt närmare upplösningen. Har mordgåtan att göra med en potentiell miljöskandal som den döde mannen på fjället upptäckte innan han sköts - eller har mordet kopplingar till händelsen ännu längre tillbaka i tiden? Samtidigt har Olivia ett förhållande med Lukas som hon träffade i förra boken Kallbrand. Ni som läst den vet att Lukas har en komplicerad personlighet och inte är helt lätt att leva med. Detta ihop med Olivias arbete som polis kan vara knivigt att kombinera. Dessutom finns det orosmoln på den utåt sätt lyckliga himlen.

Jag gillar det här - ett säkert kort. Det är ett par timmars verklighetsflykt. Snabbt, lättläst och spännande, precis som de tidigare böckerna i serien. Paret Börjlind är duktiga på att skapa karaktärer och gör det alltid med den där lilla extra detaljen som gör att man som läsare kommer i håg. Ja just det, det var han som har en spindel som husdjur till exempel. Det märks också att Cilla och Rolf Börjlind är vana vid att skriva filmmanus. De ligger bakom TV-serierna Graven och Morden och har skrivit manus till ett antal Beck-filmer. Även ett par av de tidigare böckerna om Tom och Olivia är filmatiserade. Inte så konstigt - även Fruset guld är skriven som en aktionfilm med korta klipp där man kan se framför sig hur det skulle vara om det var film och inte en bok det handlade om. Ser fram emot nästa del som jag vet kommer - Börjlinds lämnar oss nämligen som vanligt med en liten cliffhanger.

Titel: Fruset guld
Författare: Cilla och Rolf Börjlind
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113098678
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson