Solsken och parmesan - Christoffer Holst

Jag har tidigare recenserat Christoffer Holst här i bloggen och då är det Cilla Storm-deckaren Blå blå höstvågor jag skrivit om. Nu har jag läst Christoffers senaste bok Solsken och parmesan som inte alls handlar om Cilla Storm utan är en fristående historia.

Rasmus är en före detta dansbandstjärna. Efter ett trauma i livet har han lagt av med musiken och tillbringar den mesta av tiden på sin systers soffa. Hilda är kock på en förskola och älskar att laga mat, men jobbet ger henne inte alls den kreativitet hon drömmer om. Båda två behöver bryta av med något annorlunda och hamnar av en slump på samma matlagningsresa till Toscana. Under en vecka ska de lära sig laga italiensk mat på plats i Italien. Men på Arlanda får de besked om att pensionatet där de skulle bo har brunnit ner och i stället hamnar de på ett pensionat i Roslagen.

Deltagarna är ett spretigt sällskap som inte har så mycket gemensamt, i alla fall inte utåt sett. Kursledaren Paula gör allt hon kan för att ändå ge deltagarna en vecka att minnas. Den blir inte alls som de var tänkt från början naturligtvis, men inte helt fel ändå. Deltagarna får lära sig laga mat, de dricker vin och umgås. Hilda älskar dansband och Rasmus är naturligtvis en gammal idol som hon inte kan glömma. Rasmus däremot har svårt att komma över sitt ex och har svårt att släppa in någon ny i sitt liv. Under veckan i Roslagen visar det sig att alla deltagarna bär på hemligheter som riskerar att avslöjas. Både på gott och ont.

Christoffer Holst är duktig på att skapa en mysig stämning i sina böcker. Med mycket humor tar han sig an även svåra ämnen, för allt är inte roligt och glatt för deltagarna i kursen Solsken och parmesan. Snarare vilar det mycket tragik över deltagarnas förflutna. Något som varken mat eller vin kan bota, men det kan lindra. Det står helt klart. Solsken och parmesan är en mysig bok som passar perfekt att krypa upp med i soffhörnet med en filt och en kopp te nu när sommarvädret inte alls lever upp till boktiteln.

Titel: Solsken och parmesan
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Lovereads
Utgiven: 2020
ISBN: 9789188801524
Betyg: 6/10

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson