Byn - Ragnar Jonasson

Ragnar Jonassons
deckarserie om polisen Hulda Hermansdóttir har gjort succé i Sverige. Själva har jag läst de två första, Mörkret och Ön, men inte den tredje ännu. Byn är däremot en fristående spänningsroman utan Hulda Hermansdóttir men så typiskt Ragnar Jonasson ändå. Han är mästare på att beskriva det hemlighetsfulla och mörka med övernaturliga inslag som jag inbillar mig i bland kan prägla de människor som bor på Islands landsbygd. Handlingen i boken baseras dessutom på Islands mest berömda olösta kriminalfall genom tiderna.

Una är småskollärare och arbetar i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons. En lärare sökes till två unga flickor som går i skolan i byn Skalar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö. Hon behöver komma bort från sitt liv i Reykjavik där hon dricker för att fly sitt förflutna med en pappa som tog livet av sig när hon var i tonåren. Hon söker jobbet och får det, men det är inte helt lätt att flytta till en by med tio invånare ute i ingenstans.

Invånarna gör allt för att hon ska känna sig ovälkommen. Hon får kännedom om en ung kvinnas död 50 år tidigare, något som inträffade i det hus där hon bor. Samtidigt dyker en mystisk man upp i byn men försvinner lika fort som han kom. Dessutom faller en av hennes elever ner död i kyrkan vid adventsfirandet. Trots att hon har byborna emot sig börjar Una gräva för att ta reda på sanningen. Något som blir ödesdigert för hennes liv och mentala hälsa.

Ragnar Jonassons bok riktigt kryper under skinnet på mig som läsare. Jag fascineras av att läsa om människorna som bor så långt ut på landsbygden där det inte finns hur mycket färsk mat som helst eller tidningar, TV och hur mycket det kan tära på relationerna att ständigt tvingas umgås med varandra. Jag dras snabbt in i historien och det är svårt att lägga i från sig boken. De övernaturliga blandas skickligt i hop med verkligheten och till slut vet man inte riktigt vad som är vad. Jag sträckläste boken och pustade bokstavligen ut när den var slut. Att det nu börjar bli lite mörkt på kvällarna gör att boken passar extra bra att läsa uppkrupen i soffhörnet med en kopp te och ett levande ljus. Mysigt och kusligt på samma gång.

Titel: Byn
Författare: Ragnar Jonasson
Förlag: Modernista
Utgiven: 2020
ISBN: 9789178933433
Betyg: 8/10 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson