Det enda jag kan göra är att gå - Ulrika Jannert Kallenberg

Mäns våld mot kvinnor är ett ständigt återkommande ämne - tyvärr. Ulrika Jannert Kallenberg berättar sin historia i Det enda jag kan göra är att gå - en brutal och viktig skildring av hur lätt det kan vara att hamna i en våldsam relation och hur svårt det kan vara att lämna den.

Ulrika Jannert Kallenberg är född och uppvuxen i Lund men bor numera i Ljungskile. Hon är utbildad litterär översättare men arbetar också som skrivledare och redaktör. Det enda jag kan göra är att gå är hennes andra bok. Det är en självbiografisk skildring av hur det är att leva tillsammans med en man som visar sig vara svartsjuk, kontrollerande och våldsam.

Hon möter mannen första gången på en gata i Hannover där hon befinner sig för att studera. Deras första möte sker på en gata i centrum och allt annat runt omkring bleknar i jämförelse. Hon blir störtförälskad i honom och han i henne. Till en början är det bara två helt vanliga unga människor som inte kan tänka på något annat än varandra. De umgås jämt och ständigt och livet tycks rosaskimrande. 

Men det är ändå något som skaver. Små, små signaler visar redan tidigt att han inte riktigt är den hon tror att han är. Han försvinner utan ett spår och dyker upp några veckor senare som om ingenting har hänt. Han kommenterar hennes utseende och hennes umgänge med andra människor, förnedrar henne men kärleken överskuggar i det skedet alla brister. De är ju som skapta för varandra. 

Så småningom eskalerar hoten och övergår i rena övergrepp och våldsamheter med slag och stryptag. Efteråt försäkrar han henne gråtande gång på gång att det inte var meningen och att han ångrar sig. Något hon köper och förhållandet rullar på. Det finns ju trots allt stunder in emellan som är så fantastiska att det kompenserar för allt lidande, eller...

Jannert Kallenberg skriver öppet och ärligt om hur det kan vara att hamna i en våldsam relation. Hur förnedringen successivt bryter ner självförtroendet och hur dumt det än kan verka så stannar man kvar. Utifrån är det väldigt enkelt att ha en åsikt och tycka det är konstigt. Jannert Kannerberg historia visar hur lätt det är att stanna kvar trots alla tecken på att man borde lämna. Det klassiska i den här typen av relationer. Att ständigt dras tillbaka till varandra trots att det är så uppenbart fel. Hur kan en smart och till synes stark kvinna sänka sig så lågt och acceptera förnedringen? Ulrika Jannert Kallenberg lyckades till slut ta sig ur den våldsamma relationen och kan, efter mycket bearbetande, se tillbaka på den med distans. Hennes historia är långt i från den enda på samma tema, men det är just därför det är så viktigt att berätta den. Gång på gång på gång på gång....

Titel: Det enda jag kan göra är att gå
Författare: Ulrika Jannert Kallenberg
Förlag: Hoi förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789176972274
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson