Feber - Johan Brännström

Att barn far illa och det är vuxenvärlden som ligger bakom är fruktansvärt. Pedofiler och sadister håller till på internet och delar vidrigt material med varandra - hur enkelt som helst. Jag läste om det nyligen i Anders Roslunds Sovsågott. Den här gången är det Johan Brännström som tar sig an ämnet. Han skildrar det mörkaste mörka och en ondska som är så oerhört vidrig i sin debutroman Feber. Brännström tar med mig som läsare till platser på internet jag knappt visste fanns. Det som gör det ännu vidrigare är att det många gånger är helt vanliga människor, med vanliga jobb och familjer, som ligger bakom dessa brott och får utlopp för sina perversa fantasier.

Mikaela Sköld är journalist och ensamstående mamma till 12-åriga Vanja. När Vanja får feber och måste vara hemma ensam från skolan ställs Mikaels dåliga samvete på hårda prov. En dag när hon kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen. Vanja är sjuk, behöver medicin och måste hittas snabbt. Några få spår hittas efter henne, men i övrigt har polisen inte mycket att gå på. Tillsammans med polisen börjar Mikaela leta efter sin dotter. Deras forskningar efter Vanja leder till den dolda och krypterade delen på internet, Darknet, där det sker fruktansvärda saker. Upplösningen blir en kamp mot klockan. Mycket dramatik där Mikaela tvingas inse att hon inte alls känner sig dotter så väl som hon trodde.

Johan Brännström har skrivit en riktigt mörk, kuslig och trovärdig skildring om ett, tyvärr, mycket aktuellt ämne. Förnedringen och övergreppen på barn blir allt råare och råare - mycket tack vare att människor över hela världen kan få utlopp för sina sjuka begär och dela material över internet. Det finns helt enkelt en efterfrågan som gör att den här typen av aktiviteter kan få fortsätta. Jag vet att polisen jobbar hårt med att sätta dit de ansvariga och jag beundrar verkligen de som dagligen måste sitta och titta på filmer och bilder där barn blir trakasserade och sexuellt utnyttjade på de mest vidriga sätt. Jag måste erkänna att jag var tvungen att googla The Red Room, och tvingas nu inse att det faktiskt finns på riktigt.

Johan Brännström skriver också mycket skickligt om en ensamstående förälders vånda över att inte räcka till. Vanja och Mikaela har en komplicerad relation till varandra och Vanja är precis på gränsen mellan barn och vuxen och kanske inte alltid delar med sig av hur hon mår. Han synliggör också den problematik som många föräldrar känner igen sig i - att barnen har för mycket skärmtid och att man som förälder inte riktigt har koll på vad barnen pysslar med på sin telefon, dator eller platta. Men när det verkligen gäller så betyder Vanja allt för Mikaela. Hon slutar verkligen aldrig leta efter sin dotter som hon vet finns där ute någonstans. Det gäller bara att hitta henne vid liv. Det märks också att Johan Brännström har en bakgrund som journalist. Dels behärskar han ämnet han skriver om bra, men han beskriver också arbetet på TT Nyhetsbyrå där Mikael arbetar på ett trovärdigt sätt, liksom polisens kontakter med media. En riktigt skrämmande bok, men aktuell och trovärdig. Tyvärr.

Titel: Feber
Författare: Johan Brännström
Förlag: Ordfront
Utgiven: 2020
ISBN: 9789177751236
Betyg: 8/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson